x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Frate, frate, da’ branza-I pe bani grei

Frate, frate, da’ branza-I pe bani grei

23 Apr 2004   •   00:00

Mare agitatie mare in jurul Companiei RAFO din Onesti.

Ar parea ca rafinaria bacauana a devenit, brusc, buricul taramului economic romanesc. E, fara indoiala, o companie de referinta, de al carei bun mers depinde existenta, modesta din pacate, a angajatilor sai, care nu intrezaresc nici o alta posibilitate, in zona, de a castiga un ban.

Ce ne facem insa cand compasiunea pentru angajatii simpli ai societatii nu are cum sa ne indemne la tacere absoluta sau la acceptarea, ca picata din cer, a unei afaceri contra naturii financiare. Pentru ca, pana la urma, cei care vor sa fie lasati in pace sa faca ce-or sti nu sunt altii decat actionari - fosti sau actuali. Ei se simt deranjati de jurnalistii mult prea insistenti sa afle detalii economice si, mai nou, de controlorii care, incepand sa gandeasca si in perspectiva, nu mai tolereaza tratamentul discretionar, de dragul unuia sau altuia dintre partidele care conduc tara la un moment dat.

Cu ceva vreme in urma, omul de afaceri Corneliu Iacubov a propus infiintarea „Companiei Moldova", care se bazeaza pe crearea unei companii-gigant, formata din RAFO, Uton, Carom si Solventul, ultimele trei firme fiind controlate de omul de afaceri Ovidiu Tender.

Corneliu Iacubov si-a gasit si sustinatori - nu in cale-afara de hotarati, dar, oricum, figuri importante. Si ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, s-a declarat de acord cu transformarea datoriilor in actiuni si crearea unei companii mamut - in masura in care aceasta metoda, aparent inofensiva, ar ajuta la restabilirea situatiei financiare de la Rafo, iar aceasta, implicit, ar incepe sa-si plateasca datoriile la stat - si-a luat o oarecare rezerva ministrul Economiei, cunoscut pentru diplomatie si abilitatea comunicarii.

Dar ce ne facem ca exista un alt oficial, care nici nu vrea sa auda de struto-camila intitulata, pompos, „Compania Moldova". Cum il va convinge domnul Iacubov pe Neculae Plaiasu, secretar de stat in Ministerul Finantelor, sa devina mai cooperant si sa accepte ceea ce, pentru economistii de bun-simt, este de neacceptat. „Eu trebuie sa aplic faptul ca o societate nu plateste, ca e datoare la stat, ca trebuie sa o execut silit, sa pun sechestru, popriri pe conturi si, in final, urmeaza falimentul", a precizat cu fermitate Plaiasu.

ANAF a instituit deja sechestru pe toate bunurile mobile si imobile ale rafinariei din Onesti, precum si pe Hotelul Sport din localitate, aflat in proprietatea Rafo. Se afla in discutie si lamurirea cotei de proprietate detinuta de Rafo asupra Hotelului Scandinavia din statiunea Mamaia.

Aproape 8.000 de miliarde de lei este datoria catre stat a societatii Rafo Onesti fiind, cu aceasta cifra, in topul marilor datornici - suma ar putea acoperi datoriile din sistemul asigurarilor de sanatate, preluate de AVAB la sfarsitul anului trecut.

Pentru Ministerul Finantelor, singura cale pentru a intra in posesia acestor bani este falimentul. Depinde insa de decizia pe care o va lua Justitia, in cazul cererii de faliment lansata de Finante.

Potrivit lui Corneliu Iacubov, afacerea tinteste si mai sus. Actualul proprietar al RAFO, firma Balkan Petroleum, va avea intaietate la rascumpararea actiunilor de la stat, devenind astfel si proprietara societatilor Carom, Uton si Solventul.

E clar, pentru oricine, ca in acest caz nu primeaza argumentele care vizeaza progresul economic al companiei Rafo. E vorba despre ceva ce manualele prezinta, mult prea voalat, drept interese de grup, lipsa unor reguli valabile pentru toti participantii la „jocul" economic, mediu de afaceri prietenos pentru toti investitorii.

Cum, la noi, vorba din batrani „prietenie, prietenie, dar branza-i pe bani" este la mare cinste, nu e de mirare ca unii patroni sunt mai prieteni decat altii cu cei care conduc tara si au in buzunarul de la piept stampilele pentru aprobari. Din alea care te pot arunca in iadul economic, daca nu faci frumos la partid sau, pentru cei alesi, in raiul financiaro-discretionar.

„Surprize, surprize!!". Dupa participarea la o dezbatere televizata, alaturi de fostul ministru al Industriilor Radu Berceanu, domnul Iacobov a starnit o reactie virulenta din partea reprezentantilor Balkan Petroleum. Printr-un comunicat difuzat in intreaga presa, acestia se delimiteaza de declaratiile lui Corneliu Iacubov si de initiativele sale privind soarta RAFO. Cineva, acolo sus, s-ar parea ca nu-l mai iubeste!

×
Subiecte în articol: editorial rafo