x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Golful, filon de aur pentru România

Golful, filon de aur pentru România

de Dan Constantin    |    28 Apr 2015   •   07:44

Viziunea 2020, lucrarea scrisă în condiţii de penitenciar de Bogdan Popovici, se menţine în actualitatea imediată ca un ghid semnificativ pentru valorificarea ideilor de business în ţările Golfului. Când zona euro anunţă stagnare pe termen lung, iar promisiunile de extindere a relaţiilor spre Est, în Moldova și Ucraina, devin incerte, stimularea creșterii economice a României este posibilă doar prin abordarea de noi pieţe.

Golful, prin abundenţa de mijloace financiare și complementaritate, este o mină cu un filon de aur puţin explorat de firmele românești. Cum putem să prindem din mers trenul de miliarde de dolari condus de puternica familie regală a Arabiei Saudite care trece prin gările lumii în cautare de soluţii pentru problemele unei ţări superbogate în petrol, dar lipsite de resurse vitale de apă? O ţară cu 30 de milioane de locuitori plasată într-o climă aridă are ca prioritate asigurarea pe termen lung a securităţii alimentare. Dezvoltarea producţiei proprii se lovește de lipsa apei, ca atare, Arabia Saudită a pornit o amplă acţiune de plasare a investiţiilor în agricultura ţărilor care pot exporta cereale, carne, produse alimentare prelucrate.Ţările care au beneficiat de atenţia fondului de investiţii de circa 1 miliard de dolari creat la iniţiativa fostului rege Abdullah sunt Etiopia, Sudan, Vietnam, Filipine, Mozambic și, în Europa, Ucraina.

Arabia Saudită importă mari cantităţi de orz, grâu, orez, dar și animale vii, dorind să aibă ferme proprii, cu producţii stabile, care funcţionează în regim normal, nediscriminatoriu pentru bunurile livrate spre export. România are absolut toate condiţiile pentru a deveni partener pe termen lung în programul de securitate alimentară al Arabiei Saudite. Problemele se dezvoltă similar cu celelalte ţări din Consiliul de Cooperare al Golfului, dependente de importurile de alimente.
 

×