x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Incidentul de la Belgrad readuce în atenţie tensiunile balcanice

Incidentul de la Belgrad readuce în atenţie tensiunile balcanice

de Valentin Leca    |    19 Oct 2014   •   14:54

Razboiul din fosta Iugoslavie a marcat pentru o perioada nedeterminata, intreaga viata a etniilor din Balcani. Pentru o anumita liniste era nevoie de o atentie care sa protejeze sensibilitatile celor care au trecut prin drame greu de descris. Din pacate, comunitatea europeana a avut si are problemele ei ce nu a mai lasat spatiu si pentru altele, precum cele balcanice. Totul a inceput frumos, cu integrarea regiunii in Europa si s-a stins incet, din cauza crizei economice care a obligat tarile spatiului sa-si gaseasca singure drumul.

Conflictele inghetate din Balcani au ramas si au revenit ori de cate ori a aparut un moment favorabil .Unul dintre ele este legat de starea relatiilor dintre Serbia si Kosovo . Cedarile celor doua parti, deloc placute, au fost facute cu interesul imediat de apropiere de UE. Aceasta situatie a „ linistit” oarecum diplomatia de la Bruxselles , creind impresia ca totul merge pe o cale buna. Nimic mai gresit, pentru ca prevenirea conflictelor nu tine de o temporara supraveghere ci de una permanenta.

.Incidentul de la Belgrad aparut in timpul meciului dintre echipele Albaniei si Serbiei nu este produsul unui moment spontan ci este unul pregatit si cu mesaj clar .Un steag cu insemnele ce simbolizau  Marea Albanie si cu un Kosova incorporat ,nu putea lasa linistiti un stadion cu 20000 sarbi . Survolul unei drone deasupra unei arene din capitala sarba a reamintit tuturor, daca mai era cazul. ca visul de unire a albanazilor din Balcani este o realitate si trebuie sa se tina cont de ea. Mesajul de pe  steag „Autohtoni„ si chipurile imprimate ale unor fosti eroi nationali nu mai au nevoie de nici un comentariu al intentilor albanezilor, care au provocat incidentul.

Nu este de inteles linistea UEFA care putea preveni prin evitarea intalnirilor,fie ele si sportive, intre reprezentanti etniilor dintr-un spatiu asa de framantat . La 13 mai 1990 , un meci de fotbal intre Dinamo Zagreb si Steaua Rosie disputat la Belgrad avea sa constitue unul din detonatori conflictului armat ce s-a desfasurat pe teritoriul fostei Iugoslavii , si inca mai sunt exemple.

Este greu de explicat remarca conducatorului forului fotbalist european, Michel Platini, care se intreba: Ce se intampla  daca in locul steagului se afla o bomba Ă Se intampla o tragedie intre cele popoare si asa inca tensionate de problema Kosovo.Fermitatea fortelor de ordine sarbe a facut  ca evenimentul sa nu capete proporti  dar nu a putut impiedica explozia de orgoliu a albanezilor care au transformat sosirea fotbalistilor la Tirana intr-o sarbatoare de proporti . Ce inseamna in fapt o asemenea manifestare Ă Dur dar adevarat, ranile nu s-au vindecat si unii se pregatesc de revansa  indiferent de prêt. Pe 23 octombrie este programata o vizita oficiala a premierului albanez, Edi Rama, la Belgrad si asta dupa 68 de ani de absenta a unei intalniri oficiale, in Serbia, dintre cei doi premieri.Nu se stie daca va mai avea loc dar se stie ca premierul albanez a lasat o amprenta amara pe relatiile dintre cele doua tari prin mesajul de pe twitter „ Jucatorii nostri ne-au facut mandri si fericiti.

Analizand la rece ce s-a intamplat la Belgrad se poate ajunge la concluzia ca inca se priveste cu indiferenta evenimente care pot declansa adevarate tragedi cu urmari greu de prezis . Meciul dintre Albania si Serbia  a fost considerat de risc maxim dar tratat cu o alta masura care nu a evitat intalnirea asa cum s-a facut in cazul  unor posibile meciuri intre Azerbaijian –Armenia, Rusia- Georgia ,Spania- Gibraltar.Situatia in Europa este din ce in ce mai complicata decand Rusia a revenit si doreste o alta ordine.  Orice tulburare in Balcani convine Rusiei care urmareste o alta reasezare in regiune . Vizita presdintelui Putin la Belgrad a aratat clar intentiile Rusiei de consolidarea a pozitiei in Balcani si de a pastra Serbia drept un pilon important in regiune .In acest context se poate spune ca lectiile din drama destramarii Iugoslaviei incep sa fie uitate. 

×