x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Incompatibilitatea lui Stolojan

Incompatibilitatea lui Stolojan

de Ion Cristoiu    |    12 Oct 2006   •   00:00
Incompatibilitatea lui Stolojan

Organizatia PNL Sector 2 Bucuresti l-a exclus pe Theodor Stolojan din partid. In motivarea deciziei s-a spus ca activitatea lui Theodor Stolojan din ultimul timp a fost incompatibila cu statutul de membru PNL. Atat Theodor Stolojan, cat si sustinatorii sai din presa si din politica au contestat excluderea pe motiv ca fostul presedinte liberal n-a facut altceva decat sa aiba alte opinii decat actuala conducere.

O formatiune in democratie, si cu atat mai mult o formatiune precum PNL, in care pluralismul se confunda cu babilonia, nu-si poate permite sa sanctioneze un liber-ganditor precum Theodor Stolojan fara a risca acuzatia de Partid Comunist.

Sub acest semn, o televiziune care-l transmite in direct pe Irinel Columbeanu ori de cate ori isi sufla mucii a organizat marti seara o dezbatere menita a identifica momentul de la Sectorul 2 cu cel de la Congresul PCR din 1979. Constantin Parvulescu de atunci fiind Theodor Stolojan de acum, iar Nicolae Ceausescu, Calin Popescu Tariceanu. Hodoronc-tronc! Cele doua momente se potrivesc ca nuca in perete.

A fost prestatia lui Theodor Stolojan de pana acum incompatibila cu statutul de membru al PNL? Nu ne putem pronunta, ambele parti avand intr-un fel dreptate: si Theodor Stolojan sa critice actuala conducere a PNL, si actuala conducere sa-l dea afara.

Ne putem in schimb pronunta asupra unei alte incompatibilitati mult mai grave: cea dintre prestatia de pana acum a lui Theodor Stolojan si statutul sau de consilier prezidential.

In schema Palatului Cotroceni, Theodor Stolojan e trecut drept seful Departamentului politici economice si sociale. Cand Traian Basescu a anuntat numirea lui Theodor Stolojan in acest post, multi au cautat sa dea deciziei notele unei telenovele:
  • Ramas pe drumuri dupa ce firma Tofan n-a mai avut bani sa-l plateasca, iar PNL, loialitatea sa-l readuca la sefie, Theodor Stolojan a frant inima simtitorului Traian Basescu. Dat fiind ca acum nu mai putea repeta figura cu plansul, presedintele si-a zis sa-l adaposteasca la Cotroceni. Si-o gasi el acolo un pat si un blid cu supa fierbinte!
  • Decis sa-l dea jos pe Calin Popescu Tariceanu, Traian Basescu l-a luat la Cotroceni pe pretendentul la sefia PNL. Repetand, fara s-o stie, pentru ca asta e doar in carti, si nu in Meniul de la bodega, gestul prin care un rege tinea la curtea sa, in perspectiva viitorului razboi, pe pretendentul la tronul tarii vecine.

    Noi insa am interpretat altfel hotararea lui Traian Basescu. Luandu-i in serios angajamentul de a fi Presedinte-jucator, am socotit ca domnia sa a vrut sa aiba un consilier de exceptie intr-un domeniu la care nu se pricepe mai mult decat debarasoarea de la Goldon Blitz. Ne-am asteptat astfel ca Theodor Stolojan, fost premier, fost lider de partid, sa se implice serios in dezbaterile privind pregatirea economiei noastre pentru intrarea in Uniunea Europeana, sa medieze intalniri ale presedintelui cu oamenii de afaceri, sa fie prezent pana la obsesie pe posturile tv in chestiuni privind pozitia Presedintiei fata de diferitele probleme social-economice ale momentului.

    Theodor Stolojan a fost, e drept, extrem de activ in ultimul an. Nu pentru a-si indeplini datoriile de consilier prezidential, ci pentru a submina actuala conducere a PNL.

    Prin intreaga sa prestatie, Theodor Stolojan a intrat de mult in incompatibilitate cu postul detinut la Cotroceni. Nu numai pentru ca un membru al staff-ului de la Cotroceni nu trebuie sa se vare in ciorba unui partid politic, ipostaza de consilier reclamand echidistanta, dar si pentru ca Theodor Stolojan incaseaza fara sa clipeasca un salariu substantial si beneficiaza de privilegiile unui consilier prezidential. Platite din banii contribuabililor. Mai grav, Theodor Stolojan foloseste autoritatea si logistica de consilier prezidential in deplasarile sale prin tara, pentru a convinge filialele PNL sa se revolte impotriva actualei conduceri. De un an si ceva, Theodor Stolojan comite un abuz in serviciu. Isi foloseste postul de inalt functionar public in interese strict personale. N-avem nimic impotriva cruciadei pornite de Theodor Stolojan impotriva actualei conduceri a PNL. Ii dorim chiar mult noroc. Cu o singura conditie: s-o faca pe banii sai, nu pe banii contribuabililor. Iar Traian Basescu, daca-l iubeste atat de tare, sa si-l ia acasa.
  • ×