x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Inginerul diabolic

Inginerul diabolic

de Andrei Bacalu    |    17 Dec 2011   •   21:00
Inginerul diabolic

Daca apropierea celor doua cuvinte din titlu vi se pare surprinzatoare, ma intreb cum veti aprecia un capitol de carte care se ocupa de Emma Hamilton, de doctorul John Dee si de un anume Jack Whiteside Parsons. Volumul poarta un nume cunoscut: 'Cartea mortilor', fara nici o legatura cu suratele ei din Egiptul antic sau din Tibet, fiind o insiruire de biografii cu detalii neasteptate.

Stim cine a fost Emma Hamilton, iubita faimosului amiral Horatio Nelson. Excentrica, mare risipitoare, alcoolica in ultimii ei ani, Emma avea si preocupari oculte, printre altele spiritismul. Infierata in epoca victoriana, isi recucereste gloria si cu ajutorul unui film din 1942, cu Laurence Olivier si Vivian Leigh.

Cat despre dr. John Dee, stim ca s-a nascut in 1527 si ca a trait pana pe la 1609. Era un convins cautator al adevarului, fizician, astronom, mate­matician si istoric. A tradus 'Elementele' lui Eu­clid, era prieten cu oameni de talia astronomului Tycho Brahe si a cartografului Gerard Mercator. Era posesorul uneia dintre cele mai bogate biblio­teci din Europa vremii sale, peste 4.000 de volume din toate domeniile posibile.

A studiat cu o perseverenta remarcabila telepatia si alte fenomene de perceptie extrasenzoriala si s-a aratat interesat si el de spiritism.

S-a ocupat si de magie, astrologie si alchimie. Pregatea horoscoape pentru capetele incoronate si se spune ca si-a ucis sau orbit rivalii si dusmanii. Se crede ca a servit de model pentru personaje li­terare, magul Prospero din 'Furtuna' lui Shakespeare. Ceva mai aproape de noi, profesorul Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore din seria Harry Potter ne aminteste de magicianul care l-a precedat cu cateva sute de ani.

Dar personajul cu adevarat fascinant este Jack Parsons sau mai exact John Whiteside Marvel Parsons. Nascut in 1914, in ziua de 2 octombrie, data prevazuta pentru un apocalips care, ca deobicei, a fost amanat, era fiul unui capitan din armata americana. Tatal a avut o legatura extraconjugala in timpul sarcinii sotiei. Aceasta il repudiaza, iar Jack devine un copil singuratic, cu un singur prieten, Edward Forman. Ii uneste pasiunea pentru explozive, focuri de artificii si tot ce este ocult. Incearca sa faca vraji si sa arunce blesteme asupra colegilor care ii terorizeaza.

La varsta de doar 13 ani, Jack Parsons invoca pentru prima oara, fara succes, numele lui Satan. Nereusita il face sa paraseasca scoala si sa se angajeze, impreuna cu Forman, la fabrica de artificii Hercules Powder Company. Talentul neobisnuit pentru manipularea materialelor explozibile le aduce promovarea in 'brigada sinucigasilor', cei care indeplinesc cele mai periculoase misiuni.

De aici cei doi ajung la Caltech Guggenheim Aeronautical Research, unde se ocupa de combustibilul solid pentru rachete. Astazi, institutia este cunoscuta sub numele, devenit celebru, de JPL, Laboratorul de propulsie reactiva al NASA, aflat la Pasadena, California. Aici Jack Parsons avea sa puna la punct combustibilul rachetelor din programele Apollo, Polaris si Minuteman. Peste putina vreme Werner von Braun si Theodor von Karman aveau sa declare ca Parsons este un adevarat parinte al programului spatial american.

Avea doar 28 de ani cand intemeia compania Aerojet, care colaboreaza cu NASA si in ziua de azi. Ar fi putut deveni milionar, dar prefera sa se retraga din afaceri si sa intemeieze un ordin masonic, OTO, Ordo Templi Orientis. Se imprieteneste cu faimosul ocultist si satanist britanic Aleister Crowley, cunoscut si ca Frater Perduramo sau Master Therion. Apare, deocamdata intr-un rol secundar, L. Ron Hubbard, cel care avea sa creeze scientologia.

Cu banii mosteniti de la tatal sau cumpara o casa si o transforma in templu. Mereu acuzat de vecini ca face orgii sataniste, ii calmeaza pe politisti explicandu-le ca este un factor important in programul american de rachete. Alte acuzatii, de incest, promiscuitate, alcoolism, sunt repede uitate. Impreuna cu Hubbard o invoca pe zeita placerii, Babalon, dar se multumeste cu actrita Marjorie Cameron, la care fac aluzie versurile unui cantec de neuitat, 'Hotel California' al formatiei Eagles. Ea ramane alaturi de Jack Parsons pana la 17 iunie 1952 .

In ziua aceea Parsons scapa din mana o fiola de fulminat de mercur, este grav ranit in urma exploziei si moare peste cateva ore. In urma lui raman povestea cu venusianul pe care l-a intalnit in desertul Mojave, o mentiune intr-un roman de Anthony Boucher si un crater care ii poarta numele, undeva pe fata ascunsa a Lunii.

×
Subiecte în articol: editorial