x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Intre "jenă" şi scărbă in lanţul trofic!

Intre "jenă" şi scărbă in lanţul trofic!

de Valentin Stan    |    29 Sep 2007   •   00:00
Intre "jenă" şi scărbă in lanţul trofic!
Sursa foto: Dan Marinescu/

Cum a reacţionat Băsescu? S-a adresat CSM, cu o voce plăngăcioasă, menită a-i păcăli pe proşti, pe 21 decembrie 2006 şi a veştejit propria motivaţie tămpită, pe care a avansat-o ca bază a graţierii: "Vă mulţumesc şi pentru taxarea pe care aţi făcut-o comunicatului preşedintelui la cele două graţieri şi modul (sic!) cum a fost justificată. A fost corectă poziţia CSM-ului şi am apreciat acest lucru, motiv pentru care nu am avut nici un fel de reacţie, ba am avut un sentiment de jenă"!


Intr-un "delir", de data asta calm, Preşedintele Neruşinării noastre ne-a reamintit blestemul Minciunii Ordinare, pogorăt asupra ţării, in persoana sa, ca urmare a unor păcate neştiute de nimeni! Pe 27 septembrie, intr-un interviu, atăt de slugarnic şi timorat realizat de ziaristul de serviciu al TVR 1, incăt mi-am "dorit-o" inapoi pănă şi pe Rodica Culcer, inegalabilul Băsescu a hăhăit:


"A existat o singură situaţie de acest gen, cu o condamnare pentru consum de droguri; la o instanţă primise un an şi la alta doisprezece ani şi mi s-a părut discrepanţa prea mare, ca după un an şi… sau făcuse doi ani, trei ani din… executase din pedeapsă; l-am graţiat pe respectivul condamnat"!

Incredibil! Băsescu anunţase, incă din 9 iulie 2006, că se consideră judecător şi corectează soluţiile date de instanţe, lucru pe care nici Stalin sau Hitler nu au indrăznit să-l afirme vreodată:

"(…) Ori de căte ori voi observa mari discrepanţe intre modul cum a fost judecat la o instanţă un caz şi modul cum a fost judecat la o instanţă superioară, intotdeauna, voi utiliza instituţia graţierii, permiţăndu-mi chiar să şi judec (…) Şi dumneavoastră aveţi nevoie să vă daţi seama cum judecă Preşedintele"!

Pe 6 noiembrie 2006 ne-a informat, prin comunicat oficial, că a inceput să aplice ce a promis: "Născut la 07.07.1976, in localitatea Sănnicolau Mare, judeţul Timiş, Popa Cristian Claudiu nu are antecedente penale. Preşedintele Romăniei a dispus intocmirea decretului de graţiere avănd in vedere avizul Ministerului Justiţiei şi faptul că, deşi instanţa de fond şi instanţa de apel l-au condamnat pe Popa Cristian Claudiu la un an cu suspendare condiţionată, instanţa de recurs, in rejudecare, a decis aplicarea unei pedepse de unsprezece ani inchisoare"! Singurii care am protestat, imediat, la acest abuz incredibil, care spulbera principiul separării puterilor in stat, garantat de Constituţie, am fost participanţii la Sinteza zilei, pe Antena 3.

Timid, la două zile după reacţia noastră, pe 8 noiembrie, CSM a ieşit pe piaţă cu o atenţionare la adresa preşedintelui: "Consiliul Superior al Magistraturii precizează că la soluţionarea unor cereri de graţiere nu se poate face o rejudecare a cauzei, prin reevaluarea probelor, aşa cum rezultă din comunicatul de presă emis in data de 6 noiembrie 2006, de către Administraţia Prezidenţială. O asemenea procedură este neconstituţională şi infrănge principiul separaţiei puterilor in stat"!

Cum a reacţionat Băsescu? Nu o să credeţi! S-a adresat CSM, cu o voce plăngăcioasă, menită a-i păcăli pe proşti, pe 21 decembrie 2006 şi a veştejit propria motivaţie tămpită, pe care a avansat-o ca bază a graţierii: "Vă mulţumesc şi pentru taxarea pe care aţi făcut-o comunicatului preşedintelui la cele două graţieri şi modul (sic!) cum a fost justificată. A fost corectă poziţia CSM-ului şi am apreciat acest lucru, motiv pentru care nu am avut nici un fel de reacţie, ba am avut un sentiment de jenă"!

Băsescu minţea cu neruşinare, atunci cănd lăuda "poziţia corectă a CSM", fiindcă nu dădea nici o ceapă degerată pe ea! Dovada? Băsescu a fost atăt de "jenat", pe 21 decembrie 2006, de propria motivaţie anticonstituţională a graţierii, incăt a uitat că poziţia CSM "a fost corectă" şi a reluat, pe 27 septembrie 2007, plin de vigoare proletară, aceeaşi motivaţie conţinută in comunicatul de o imbecilitate rară, din 6 noiembrie 2006!

Iată de ce "jena" lui Băsescu, simulată pentru cei chemaţi să-l voteze, e mult mai mică decăt scărba pe care o generează!

×
Subiecte în articol: editorial