x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Irina Palm, fosta iubită a lui Jagger

Irina Palm, fosta iubită a lui Jagger

de Cristina Bazavan    |    26 Ian 2008   •   00:00

Ce face o bunică iubitoare, tre­cută de 50 de ani, care trebuie să strângă bani pentru nepotul ei grav bolnav? Orice. Inclusiv să se angajeze într-un local în care se practică sexul în toa­te felurile. Acesta este subiectul filmului Irina Palm, care intră pe ecra­ne din această săptămână

Ce face o bunică iubitoare, tre­cută de 50 de ani, care trebuie să strângă bani pentru nepotul ei grav bolnav? Orice. Inclusiv să se angajeze într-un local în care se practică sexul în toa­te felurile. Acesta este subiectul filmului Irina Palm, care intră pe ecra­ne din această săptămână şi, în ciu­da subiectului, care pare ciudat şi in­ter­zis minorilor, filmul nu are nimic vul­gar, indecent sau care să contravină moralei.

 

De fapt, acesta e unul dintre ma­ri­le atuuri ale acestei pelicule; vo­r­beşte despre oameni folosindu-se de sex, pentru ca atunci când vorbeşte despre sex să o facă gingaş, cu mult umor, fără a-ţi arăta vreo imagine care să contravină educaţiei conservatoare. Şi când spun conservatoare mă gândesc că personajul principal face bani în acest film masturbând bărbaţii care vin într-un peep show.

Celălalt atu al filmului ar fi Marianne Faithfull, actriţa care o interpre­tează pe Irina Palm. Marianne a trecut, ca şi personajul său, de graniţa jumătăţii de secol, iar hainele şi atitudinea pe care le impune rolul ei o transformă într-o doamnă modestă de la periferia Londrei. Doar că, un­de­va în spaţiul dintre gură şi sprân­cene, femeia asta are o lumină şi o bucurie pe chip care îţi arată clasa, rasa şi toate cele care au făcut-o o fe­meie fatală a anilor ’70 şi l-au cu­cerit pe Mick Jagger, cu care a avut o relaţie. Aşa că e frumos să o vezi pe e­cran cum transmite totul la nivelul ochi­lor ei ridaţi, dar incredibil de fru­moşi.

 

Filmul ar putea să vă deschidă a­pe­titul pentru a le descoperi pe Faith­full şi muzica ei, destul de cu­noscută în anii ’70, tot aşa cum va emoţiona şi amuza, dar va şi surprinde, pentru că nu atinge nici o ex­tremă: nici patetismul, nici vulgarul.

E o secvenţă care pare o performanţă de bun-simţ, dat fiind contextul, secvenţă în care sunt prezentate orgasme ale bărbaţilor care beneficiază de serviciile Irinei. Cumva mie mi-a adus aminte de o secvenţă similară din Amelie, pentru că are umor şi nu e deloc indecentă.De văzut neapărat.

×
Subiecte în articol: editorial