x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Lovitura lui Sorin Oprescu

Lovitura lui Sorin Oprescu

de Ion Cristoiu    |    15 Iul 2008   •   00:00

Anunţul despre rezilierea contractului cu Dali, firma de casă a lui Traian Băsescu, merită salutat.



Anunţul despre rezilierea contractului cu Dali, firma de casă a lui Traian Băsescu, merită salutat.

La vreo două săptămîni de la victoria lui Sorin Oprescu mă întrebam, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei de pe Antena 3, dacă nu cumva momentul a fost posibil şi ca urmare a unui tîrg al candidatului cu Mafia aciuată în jurul Primăriei de Bucureşti.
Nu era o întrebare fără rost. Pe parcursul campaniei mi-am exprimat îndoieli serioase că Sorin Oprescu ar putea să învingă. Ca mulţi alţi bucureşteni, ştiam că Primăria Capitalei a fost ani în şir vaca de muls a Mafiei, transpartinice din România. Mai mult chiar decît un şef de guvern, primarul Capitalei are la dispoziţie posibilităţi nebănuite de a hrăni Mafia. Şi acest adevăr s-a văzut sub mandatul de aproape opt ani al lui Traian Băsescu. Spunem de opt ani, deşi Traian Băsescu n-a stat în fruntea primăriei decît cinci ani, deoarece Adriean Videanu n-a fost altceva decît un ţinător de fotoliu al lui Traian Băsescu, după ce acesta a devenit preşedinte. Sub conducerea de opt ani a lui Traian Băsescu. Bucureştii au fost prăduiţi de Mafiile transpartinice: a contractelor suspecte, a licitaţiilor trucate, a retrocedărilor. Spaima acestei Mafii, că ar putea să piardă Bucureştii dacă nu va birui Vasile Blaga, s-a trădat din plin în campania pentru cel de-al doilea tur al scrutinului local. Aşa cum am mai scris, din 1990 şi pînă azi n-am mai întîlnit o asemenea coalizare a politicienilor, a jurnaliştilor, a membrilor societăţii civile împotriva unui candidat. Expresia fără echivoc a acestei spaime ne-a dat-o implicarea anticonstituţională a lui Traian Băsescu în sprijinirea lui Vasile Blaga. Şi n-a fost vorba de o declaraţie în treacăt de apreciere a lui Vasile Blaga, ci de o campanie făţişă împotriva lui Sorin Oprescu, atacat de şeful statului mai ceva decît un gazetar care trăieşte din şantaj. Preluate prompt de presa cotrocenistă, acuzaţiile aduse lui Sorin Oprescu au îmbrăţişat o gamă largă de mizerii de tip securistic: de la familie pînă la profesie.

Martor înmărmurit al acestei campanii, mi-am dat seama că, pentru Mafia transpartinică, avînd solide legături în politică şi în presă, victoria lui Vasile Blaga era o chestiune de viaţă şi de moarte. Nu altfel se explică incredibilele sume de bani puse în joc pentru mijloacele electorale ale candidatului PD-L.

Aşa cum promisesem în scepticismul meu faţă de o posibilă înfrîngere a Mafiei, am apărut în seara celui de-al doilea tur de scrutin, la Sinteza Zilei, cu papion. Repet, pentru unii nătîngi şi interesaţi din presă: n-a fost semnul unei sărbătoriri, ci semnul că mă înşelasem. După alegeri, văzînd însă că trece timpul şi Sorin Oprescu nu face nici  un gest menit a dovedi că are de gînd să dea măcar un ghiont Mafiei, am lansat ipoteza unei înţelegeri prealabile cu marii guşteri care au prăduit Capitala. La emisiunea respectivă atrăgeam atenţia asupra unui adevăr: bucureştenii nu l-au ales pe Sorin Oprescu pentru a vedea transpuse în practică proiecte de îmbunătăţire a traficului sau de reducere a mizeriei. Dacă ar fi optat în funcţie de proiecte, Vasile Blaga ar fi trebuit să ocupe azi fotoliul de primar general.

Bucureştenii au optat pentru Sorin Oprescu, deoarece l-au considerat în stare să schimbe ceva în politica Primăriei Generale: mai multă transparenţă în materie de contracte, înlocuirea unor directori care au putrezit de atîta stat la primărie, o mai mare deschidere a primarului către simplul cetăţean.

Vineri, 11 iulie 2008, la o lună de la victoria sa senzaţională, Soirn Oprescu a ţinut o conferinţă de presă dedicată stării generale a Primăriei Capitalei. Prin notele sale definitorii, conferinţa s-a înscris în campania dusă de Sorin Oprescu după cel de-al doilea tur pentru a dovedi că la Primăria Generală a Capitalei s-a schimbat ceva. Prin declaraţiile din cadrul conferinţei, Sorin Oprescu a răspuns înainte de toate mandatului primit de la bucureşteni cînd l-au preferat lui Vasile Blaga. A răspuns însă parţial.

Anunţul despre rezilierea contractului cu Dali, firma de casă a lui Traian Băsescu, merită salutat. Contractul cu firma Dali e un contract simbol pentru ceea ce bucureştenii consideră a fi domnia clientelei politice la Primăria Capitalei. Previzibila reacţie a presei puse în slujba Mafiei de la Cotroceni arată că Sorin Oprescu a ţintit bine. Nu e însă suficient. Îndeplinirea mandatului dat de bucureşteni cere mult mai mult. Şi anume ca Sorin Oprescu să pună pe site-ul primăriei toate contractele şi mai ales toate retrocedările făcute de primărie. Înainte de orice.

×