x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Marea descoperire a lui Seres

Marea descoperire a lui Seres

de Ion Cristoiu    |    28 Noi 2006   •   00:00
Marea descoperire a lui Seres

Codrut Seres a trimis ministrului Justitiei, Procurorului General al Romaniei si presedintelui CSM o scrisoare deschisa in care se denunta practica aparitiei in presa a unor documente referitoare la anchete care nu sunt finalizate sub semnul deja celebrelor "surse din..." Nu putem decat sa fim de acord cu diagnosticul pus de tanarul demnitar diversiunii prin care procurorii Romaniei, zise si democratice, mercenari in Politia Politica a lui Traian Basescu, manipuleaza opinia noastra publica pentru a face jocuri politice ordinare. De la trecerea Parchetului General si a DNA in subordinea cuplului Basescu-Macovei, personalitati ale vietii noastre publice au fost executate mediatic inainte de finalizarea procedurilor legale prin asa-zise scurgeri in presa de informatii si documente.

Practica e cu atat mai nociva cu cat documentele invocate de presa ca fiind de la Parchet sau de la DNA sunt indoielnice. Fie pentru ca ele nu sunt autentice (in cazul Codrut Seres, daca ar fi somat, nici unul dintre ziarele facute complice la diversiune n-ar putea oferi documentele de la dosar, pentru simplu motiv ca scoaterea lor de la Parchet de catre procurori e o fapta penala), fie ca sunt trunchiate sau chiar false. Jurnalele si televiziunile care intra in acest joc dubios, in conflict cu exigentele deontologice, invocate pana la suprasaturatie de Clubul Roman de Presa, le dau drept autentice, ba mai mult si le asuma din punctul de vedere al veridicitatii.

Din documentele si informatiile reproduse de ziarele participante la diversiune n-am desprins nici o dovada ca ministrul Codrut Seres ar putea fi acuzat de tradare intr-un dosar trimis in instanta. Oricat de slugarnici ar fi procurorii in indeplinirea comenzilor de la Cotroceni, nici unul nu risca sa-si puna semnatura pe un basm de adormit copii. Pentru telul urmarit de noua diversiune, acest lucru e lipsit de importanta. Are importanta faptul ca din punct de vedere mediatic ministrul Codrut Seres e executat in chip sangeros. Din acest punct de vedere, smecheria nu e lipsita de inteligenta. Jurnalele si televiziunile care fac jocurile Parchetului sau ale DNA publica documentele si informatiile respective ca fiind obtinute pe cai proprii. In realitate, ele sunt date chiar de procurori sau de sefii lor. Cea mai buna dovada: cazul asa-zis de spionaj si tradare a ajuns in presa cand a vrut Parchetul si nu cand a vrut presa. Daca presa ar fi obtinut documentele si informatiile din dosar impotriva vointei procurorilor, scandalul ar fi izbucnit inca din aprilie, cand a inceput ancheta penala si nu acum, cand poporului trebuie sa i se ofere tapi ispasitori pentru iminenta criza energetica din perioada iernii.

Probele invocate de presa ca parvenind de la Parchet sunt subtiri, reduse la deja cunoscutele deductii arbitrare. Luat la intrebari pentru un Rechizitoriu bazat pe astfel de probe, Ciprian Nastasiu va putea oricand iesi din incurcatura, motivand ca presa a dat publicitatii documente si informatii care nu sunt la Dosar. Victima, in genul lui Codrut Seres, se va trezi in fata unei plimbari de la Ana la Caiafa. Somate, ziarele si televiziunile vor invoca surse din Parchet. Iar Parchetul va raspunde ca nu a dat presei nici un document si nici o informatie in afara celor oficiale.
De acord cu diagnosticul lui Codrut Seres, nu pot fi de acord cu indignarea domniei sale.

Practica ilegala, profund nedemocratica, a scurgerilor de informatii din dosarele Parchetului sau ale DNA a fost folosita pentru executia multor oameni politici din Romania portocaliului pleostit. Codrut Seres, partidul din care face parte ministrul, seful Partidului Conservator, Dan Voiculescu, n-au luat atitudine publica fata de aceste grave incalcari ale legii. A functionat in cazul lor, orbirea tipica politicianului roman. Orbirea in virtutea careia ilegalitatile sunt bune cand sunt folosite impotriva altora. Un adevarat om politic, dar si un adevarat jurnalist, se verifica in clipa cand ia apararea celui mai crancen dusman al sau daca acesta e victima unor abuzuri. El stie ca, odata unsa in cazul altora, masinaria infama va fi folosita si impotriva sa. Codrut Seres descopera abia acum practica nociva, profund ilegala a scurgerilor tendentioase de la Parchet. De ce n-a facut-o cand ea ii lovea pe alti politicieni?

×
Subiecte în articol: editorial presa şereş codrut codrut seres