x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Marile războaie ascund micile războaie ale oamenilor

Marile războaie ascund micile războaie ale oamenilor

de Dan Constantin    |    17 Feb 2022   •   07:05
Marile războaie ascund micile războaie ale oamenilor

Luată de valul marilor teme care frământă omenirea, mass-media nu mai are nici timp, nici loc să mai prezinte marile nedreptăți pe care le pot suferi oamenii în lupta cu instituții conduse de șefi abuzivi.

 

 Marii dictatori ai lumii nasc „pui vii” risipiți în posturi pe diferitele scări ale organigramelor, de unde dezvoltă teroare, emană veninul cu care otrăvesc relațiile de muncă. Acum poți afla din ziare cu lux de amănunte ce aduce încălzirea globală, pe unde se vor plasa prețurile la energie sau ce restricții la democrație se produc în statele cu regimuri opresive, dar mai greu pot ajunge la public contorsiunile pe care le suferă legea, contractele de muncă sau, pe un plan mai larg, bunul simț, sub presiunea unor mici satrapi care pot face un calvar din viața oamenilor normali, dedicați muncii lor. Invidia, spaima de competența unor specialiști cu merite științifice sau cu abordări deschise la nou alimentează frustrările acestor șefuți. Din pigmei ei vor să devină mari lideri, să arate că au în orice împrejurare pâinea și cuțitul. Nu fac o teorie a acestor realități pierdute prin spațiile de fapt divers, dacă nu erau readuse în actualitate câteva cazuri celebre de mari abuzuri.

 Aflăm că profesorul Gheorghe Burnei, marele ortoped care a reușit minuni în salvarea copiilor cu malformații osoase, a recuperat bunurile confiscate la o percheziție. Procesul acestui medic de excepție, acuzat în 2016 cu probe dubioase, s-a derulat pe fondul unei campanii derulate sub influența unor ong-uri sorosite dirijate de un ministru al sănătății care pornise un război cu vârfurile medicinei românești. Burnei încurca trimiterile la spitalele din străinătate, se opunea planurilor de spoliere a spitalului Marie Curie sub paravanul unor acțiuni caritabile susținute de ministru. O sentință absurdă i-a interzis chiar dreptul la muncă în spitalele publice! Câți copii au pierdut șansa vindecării?

Profesorul Mircea Beuran, o somitate în chirurgie, a fost și el victima unei conspirații odioase plecate de la un accident nefericit în sala de operații. Tam-tam-ul incendierii pacientei era complet fals prezentat, Profesorul nefiind atunci în sala de operație. Campania de defăimare, susținută de un parlamentar cu pregătirea de bază de brancardier pe la Cluj, a fost preluată de ministrul Costache și formalizată în acte administrative drastice de conducerea Spitalului Floreasca. Și medicului Beuran i se interzice munca pentru care era născut,  instanțele reparând după doi ani marea nedreptate. Aceeași întrebare: câte vieți putea salva marele chirurg în perioada celor doi ani în care a fost înlăturat prin abuz din spitalul public și de la șefia secției? Ministrul încearcă jalnic să iasă din mocila conspirației din care a făcut parte, aruncând mizeria spre directorul Spitalului Floreasca, oploșit în funcție ca o recompensă tocmai pentru că îl „rezolvase” pe Beuran.

În fine, aflu, cu lux de amănunte, cum un cercetător sclipitor în apicultură a fost înlăturat de la rosturile lui prin manevrele pe care le-a condus șeful administrativ de la Apimondia, Adrian Fetea. Desființarea departamentului de cercetare pare să fie obiectivul  programatic al celui înscăunat peste organizația apicultorilor. Proiectele începute de dr. ing. Adrian Siceanu, finanțate de Ministerul Agriculturii, sunt periclitate prin pensionări, amenințări, șicane la adresa cercetătorilor. Vom urmări și acest caz care incumbă, de asemenea, răspunderea Ministerului Agriculturii pentru păstrarea unei filiere de cercetare într-un domeniu de mare tradiție.

×