x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ne prabusim incet dar sigur

Ne prabusim incet dar sigur

de Gabriela Vranceanu Firea    |    30 Sep 2005   •   00:00
Ne prabusim incet dar sigur

Din cand in cand, cate o stire este de natura sa ne tulbure rutina zilnica. Obisnuiti cu bataliile hilare din Parlament si cu ambitiile politicienilor neintelese de o tara intreaga si, probabil, chiar de ei insisi, riscam sa uitam ce este cu adevarat important pentru viata noastra. Cea de zi cu zi, personala, ne-o gestionam fiecare dupa pricepere si destin, dar cea a comunitatii depinde in prea mica masura doar de puterea fiecarui individ in parte si intr-o prea mare masura de coordonarea energiilor mici, intr-un flux social cu-adevarat orientat spre progres.

Zilele acestea a fost dat publicitatii clasamentul competiti-vitatii economiei mondiale, realizat de catre Forumul Economic Mondial. Organism respectabil, caruia nimeni nu-i poate imputa lipsa de rigoare. Ce am aflat, chiar in ziua cand Miron Cozma era condamnat si reincarcerat, probabil pana pe la Craciun, ca Romania este foarte departe de statele cu o competitivitate economica ridicata. Tara noastra ocupa locul 67, din 117.

Despre ce este vorba? Studiul global asupra competitivitatii examineaza doua directii: competitivitatea macroeconomica si cea a mediului de afaceri.

Primul top ia in calcul criterii ca: soliditatea institutiilor publice, infrastructura, nivelul tehnologic, educational. Cel de-al doilea clasament se refera la calitatea strategiei si a activitatilor companiilor si calitatea mediului national de afaceri. In privinta performantei macroeconomice, Romania a coborat patru locuri comparativ cu anul trecut, ajungand pe locul 67 de pe 63. De asemenea, in clasamentul competitivitatii mediului de afaceri, Romania s-a prabusit, practic, de pe locul 56, in 2004, pe 67, in prezent. Romania se afla in urma unor tari ca Namibia, Kazahstan, Trinidad Tobago, Ghana, Mauritius, Botswana, dar in fata unora precum Zimbabwe, Bangladesh, Sri Lanka, Nicaragua. Sa mai spuna cineva ca nu avem si noi tinuta noastra economica! Dar, tara noastra este pe ultimul loc in raport cu toate tarile Uniunii Europene, fiind depasita si de vecinii bulgari, care ocupa locul 58. Noi ii intrecem pe bulgari doar la capitolul tehnologie, in rest, ei sunt inaintea noastra pe toata linia. In cel de-al doilea top, al competivitatii mediului de afaceri, Romania depaseste, ce-i drept, Bulgaria, dar este surclasata de tari ca Trinidad Tobago, Kazahstan, Botswana, Costa Rica.

Iar la aceste cifre si clasamente, care ne trimit direct in lumea a treia, daca mai adaugam ultimele date de la Institutul National de Statistica, numai daca suntem inconstienti nu realizam in ce situatie ne aflam. Deficitul comercial a urcat, in primele opt luni la 5,82 miliarde euro, cu 42,5% mai mult, comparativ cu perioada similara a anului trecut si reprezinta 7,5% din PIB-ul estimat pentru acest an, de Comisia Nationala de Prognoza, respectiv 78 de miliarde euro.

In perioada ianuarie - august 2005, exporturile au urcat cu 16,9% pana la 14,3 miliarde euro, iar importurile au avut o crestere cu 23,3%, atingand 20,2 miliarde euro. Asta pentru ca tot facea declaratii ingrijoratoare ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, aflat la reuniunea FMI de la Washington, asupra deficitului de cont curent care preseaza si iar preseaza.

Dar nu-i nimic, noi cu-ale noastre, ei cu-ale lor. Noi, adica romanii, ei - adica politicienii. Alina Mungiu, presedintele Societatii Academice Romane, spune ieri ca premierul si presedintele tarii trebuie sa inceapa sa aiba proiecte comune, sa dovedeasca faptul ca apartin aceleasi echipe - echipa votata de romani.

Doamna Alina Mungiu inca mai crede ca ireparabilul se poate carpi. Adica Basescu sau Tariceanu sa lase de la ei si sa cada la pace. Acum si daca, printr-o intamplare a norocului, ar vrea ei, nu i-ar mai crede nimeni.

Prea s-au jucat cu nervii si timpul nostru!
×
Subiecte în articol: editorial