x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Oameni şi votanţi

Oameni şi votanţi

de Cristian Crisbăşan    |    27 Feb 2014   •   14:22

Revoltătoare duplicitatea care sistemul politic şi-a construit mecanisme de auto-apărare pentru care Omul nu contează, ci doar Votantul. Politicienii nu au nevoie de Oameni liberi, creativi, deştepţi, oneşti, ci doar de Votanţi.

Într-o seară la un post de televiziune am auzit o moderatoare - fost om politic - spunând cu o aroganţă stupidă: "ăia care nu votează nu contează, când or veni la vot, atunci o să mă intereseze". Ei bine, exact acest indice măsoară ratarea unei clase politice prin alungarea omului de la dreptul său constituţional de a avea ce alege. Iar în România, de multă vreme, cei mai deştepţi şi mai buni dintre cetăţeni se abţin de la vot sau, în cel mai bun caz, şi-l anulează. Pentru că nu au ce să mai aleagă, în mod real.

Dacă mă duc la piaţă cu roşii stricate şi foarte ieftine, există destui amărâţi care vor alege preţul în detrimentul calităţii. Nu contează că după aia mulţi dintre ei vor ajunge la camera de gardă a spitalului. Dar mai grav este că nu mă interesează deloc să produc roşii de bună calitate la un preţ rezonabil şi competitiv, ca să am o clasă de mijloc care să-şi permită să cumpere aceste roşii, în logica unui comerţ onest. Pe de altă parte, eu consum marfă bună care-mi iese gratis din banii adunaţi de la amărâţii care au cumpărat marfă alterată de la mine. Şi apoi, cu burta plină, declar cu fudulie că ăia pretenţioşi care nu cumpără calitate proastă de la mine, nu mă interesează.

Cum ar fi ca totuşi aceştia să cumpere aceste roşii, pentru ca imediat să arunce cu ele în mine, vânzătorul de marfă proastă? Ei bine, într-o economie cinstită şi competitivă, vânzătorul de roşii stricate ar da imediat faliment. În politică, este exact invers - vânzătorul se îmbogăţeşte.

Într-o societate onestă, echitabilă şi democratică, Omul trebuie să conteze, nu votantul. Pentru că oamenii există tot timpul, votantul există doar o dată la 4 ani. Indiferent dacă votează sau nu, Omul munceşte, plăteşte taxe, consumă, are vise, speranţe, face lucrurile să se mişte, mai mult sau mai puţin, într-un fel sau altul. Dacă pe tine, politicianule, nu te interesează de existenţa mea ca Om, pentru că refuz să-ţi cumpăr rahaturile pe care vrei să mi le vinzi aparent "pe nimic" - adică să te votez - de ce m-ar interesa pe mine să te bag în seamă şi să te legitimez, în vreun fel? N-ai nici un drept să-mi reproşezi că nu vreau să finanţez prin consum un comerţ de contrabandişti de marfă alterată. Muncesc. Plătesc taxe. Am dreptul să asiguri un comerţ onest în care să găsesc marfă de calitate. În România niciodată nu s-au votat concepte, idei, strategii, viziuni, planuri, soluţii, ci doar s-au "tranzacţionat" persoane, grupuri de interese, postere frumos colorate şi sloganuri demagogice. Adică marfă alterată în ambalaje strălucitoare.

×