„Dacă doriți o rețetă pentru a va îmbogăți pe piață de capital, iată cum sună: găsiți acțiuni cu un potențial de apreciere peste medie și dividende în creștere și cumpărați-le la prețuri atrăgătoare”, afirmă Chuck Carlson în lucrarea menționată.
Cartea este, de fapt, un ghid practic de selectare a companiilor cu cel mai bun potențial de a oferi dividende.
„Inflația este inamicul oricărui program de investiții. Unul dintre modurile prin care se pot limita efectele ei este să să vă asigurați că portofoliul dumneavoastră include companii care au obiceiul de a-și mări dividendele. În capitolul 6 discutăm despre importanța creșterii dividendelor, scoțând în evidență acțiunile cu dividende mari, sigure și cu o creștere rapidă”, precizează autorul.
Ghidul este extrem de util prin întrebările pe care le pune și la care își propune să răspundă.
Un exemplu: Ce ați prefera mai curând să aveți - o acțiune care vă aduce un randament de 7%, fără nicio șansă de creștere a dividendului, sau una cu un randament de 4,5%, dar cu perspective excelente de creștere a dividendului?
În ultima instanță, vă doriți acțiunea care generează cele mai mari venituri totale de-a lungul timpului. Și nu știți cum va performa fiecare dintre aceste acțiuni în raport cu aprecierea prețului lor.
Totuși, examinând pentru pentru moment doar randamentele dividendului și fluxurile de numerar pe termen lung, haideți să ne întoarcem la întrebare: pe care dintre ele ați prefera-o?
Majoritatea investitorilor orientați spre venituri ar accepta acțiunea cu randament de 7%, dat fiind că fluxul de numerar actual e mai bun decât ceea ce primiți în cazul acțiunii care are un randament de 4,5%.
Acest lucru poate fi valabil acum, dar ce se întâmplă peste cinci, zece sau douăzeci de ani?
Presupunând că prețul acțiunii care are un randament de 4,5% nu se schimbă niciodată, dividendul va trebui să ajungă la 55%, astfel încât acțiunea să aibă un randament de 7%.
Dacă o companie și-ar mări dividendele cu 9% pe an, dividendul ar ajunge la 55% în aproximativ cinci ani. Și dacă dividendul continuă să crească cu 9% pe an, se va dubla în alți opt ani, dublându-se din nou în următorii opt ani.
Ce merită subliniat este că impulsul celor mai mulți investitori în dividende e să se concentreze asupra veniturilor curente.
Dar dacă păstrați acțiunile pe termen lung, trebuie să luați în considerare potențialul de creștere a dividendului când evaluați dimensiunile randamentului dividendelor unei acțiuni.