x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pensionarii au două ouă în plus

Pensionarii au două ouă în plus

de Ionuț Bălan    |    16 Aug 2023   •   06:40
Pensionarii au două ouă în plus

Haideți să le numărăm. Ultimele date, corespunzătoare anului trecut, relevă în dreptul persoanelor vârstnice, inactive, 16,594 ouă. În timp ce salariații dispun de 13,689. Sunt două ouă în plus? Da, aproape 3, în comparație cu persoanele active!

La media de 14,647 de ouă consumate lunar mai contribuie - după statutul ocupațional al capului gospodăriei - și lucrătorii pe cont propriu în activități neagricole - 13,833, șomerii - 12,653, dar și agricultorii - 14,193. Precizăm că țăranii din mediul rural dispun față de cei de la oraș de jumătate de ou în plus: 14,872 de bucăți, comparativ cu 14,457. Din păcate, la categoria Adrian Năstase, nu pot fi găsite informații privind numărătoarea.

Dar cert este că unul e consumul de ouă, la a căror numărătoare, reiterez, pensionarii au două în plus față de salariați, aproape trei! și altceva-i când discutăm de achiziții. Pensionarii cumpără 10,029, salariații - 9,675, șomerii - 8,128, lucrătorii pe cont propriu - 7,503, agricultorii - 3,33. Media se situează la 9,224 și diferența față de consum o dă economia nefiscalizată.

Ca să înțelegem clar, distanța dintre cât de mari sunt taxele și cât de mici ar trebui să fie e arătată de economia subterană și autoconsum și asta se poate evidenția cu ajutorul banilor, a celor care circulă în afara băncilor. Numerarul reprezintă 17% din totalul masei monetare (M3), față de o zecime în zona euro la care dorim să aderăm. Deci, ouăle nu constituie doar un indicator trend privind inflația, după cum evidenția un coleg de breaslă într-un articol în care scria de „Inflația din ouă”, ci trădează și mărimea economiei necontabilizate.

Măsura administrativă de restrângere a plăților cu numerar, dar și „cruciada” Fiscului împotriva celor ce nu eliberează bon, cu participarea mai apoi a documentului fiscal la loterie pot fi considerate a avea un succes îndoielnic. La fel cum a fost și campania de conformare voluntară: „Ești un bun român, România funcționează cu taxele tale”. Economia informată s-ar fi restrâns, dacă s-ar fi relaxat impozitele e drept cu riscul ca pensionarii să nu mai aibă două ouă în plus, aproape trei!

Apropo de inflația din ouă, în 2022, acest produs s-a scumpit cu mai mult de o treime, dublu cât creșterea medie a prețurilor de consum. Numai că a determinat mutații în consum, care s-a micșorat la salariați, lucrători pe cont propriu, agricultori și mai ales șomeri - cu două ouă lunar. Doar consumul celor cu două ouă în plus a crescut și a ajuns la aproape trei ca în orice stat social redistributionist în care strâng toți cureaua, mai puțin cei numiți forța de vot. Important este însă că media ouălor consumate se plasează pe trend descendent, de la 14,823, la 14,647 și acest lucru se va vedea în coșul de consum, când se vor revizui ponderile peste doi ani și va exista mai puțină inflație din ouă!

×
Subiecte în articol: pensionari economia