x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Poveste tristă cu şi despre "tămpiţi"!

Poveste tristă cu şi despre "tămpiţi"!

de Valentin Stan    |    09 Iun 2007   •   00:00

Dar, deh! Veni scrisoarea domnului Tăriceanu, noul favorit al Beverly Hills DC-ului la Bucureşti, in care ii spunea bietului Băse: "Ai grijă cum te porţi! Dacă nu poţi face ceva util, stai in banca ta!". Şi schimbul dur de replici dintre Tăriceanu, acest Antonio Banderas al politicii romăneşti, şi centurionul băsescian Cezar Preda, "aninat" de premier, conform relatărilor de presă, in panteonul "tămpiţilor"! Şi aşa de tare m-am intristat la găndul celor 75% din 45%, că nu vă mai povestesc nimic…



Stimulat de aprecierea lui Traian Boc, făcută in emisiunea doamnei Firea, la Antena 3, la 4 iunie 2004, conform căreia aş fi bun la "analiză diplomatică", dar "pe altă cărare" in "analiză constituţională", aş fi vrut să vă povestesc astăzi despre ce mă pricep mai bine: chestii diplomaticeşti. De pildă:

1. Despre relaţia, din ce in ce mai precară, dintre Băsescu şi americani, care l-a făcut pe preşedinte să lanseze aberanta formulă: guvern PNL-PD-PLD! Formulă care nu avea nici o noimă pentru clasa politică romănească (deşi intreaga presă a incercat să o explice ca pe un plan sau o tactică de politică internă), ci era o incercare disperată a preşedintelui de a convinge Washingtonul că nu el a destrămat coaliţia rezultată din votul anului 2004, ba chiar făcea eforturi să o "reinvie"! Se pare că SUA s-au prins, subit, cine distruge stabilitatea politică din Romănia, in preajma venirii militarilor americani in ţară, pe fondul unor divergenţe simulate cu Rusia şi l-au "urecheat" pe autor!

2. Despre demersurile peripatetice ale ambasadorului Taubman, din ultimele zile, care, spre stupefacţia unor jurnalişti autohtoni, in plină criză politică provocată de introducerea moţiunii de cenzură impotriva Guvernului Tăriceanu, s-a apucat să laude mediul investiţional din Romănia după ce il criticase dur, la vremea referendumului! Ba chiar să proclame increderea investitorilor in ţara noastră (conform The Money Channel, miercuri, 6 iunie 2007, ora 13:08), dănd astfel o susţinere puternică premierului, rivalul domnului "Axa Washington - Bucureşti", ingropănd definitiv orice tentativă de a răsturna Guvernul şi dezarmănd complet PSD-ul prin sugestii "secrete" şi prin vizite "inopinate"!

3. Despre faptul că nici pănă azi nu a sosit scrisoarea de felicitare pentru succesul in referendum al lui Băsescu, din partea Casei Albe!

4. Despre faptul că nici pănă azi nu a sosit scrisoarea de răspuns protocolar a lui Sarkozy, la felicitarea adresată de Băsescu, pentru căştigarea alegerilor din Franţa, felicitare adresată prin incălcarea brutală a Constituţiei de "francofonul" de la Cotroceni, pentru că a fost adresată la 7 mai, in plină "epocă" de suspendare a prerogativelor de reprezentare a statului romăn pe plan internaţional! Scrisoarea de felicitare intre şefi de stat, in numele unui şef de stat, este atribut constituţional de descărcare a funcţiei de reprezentare, şi nu un act individual, personal!
5. Despre discursul lui Băsescu la conferinţa OSCE privind combaterea discriminării de la Bucureşti, din 7 iunie 2007, cănd, conform site-ului prezidenţial, a povestit participanţilor cum "şi-au propus să construiască societăţi democratice" statele OSCE, "după ratificarea Actului Final de la Helsinki, in 1975"! Act care nu a fost ratificat niciodată, pentru că, in baza Convenţiei de la Viena cu privire la Dreptul Tratatelor, Actul Final de la Helsinki nu poate parcurge proceduri de ratificare, nefiind tratat, ci doar un angajament politic!

Dar, deh! Veni scrisoarea domnului Tăriceanu, noul favorit al Beverly Hills DC-ului la Bucureşti, in care ii spunea bietului Băse: "Ai grijă cum te porţi! Dacă nu poţi face ceva util, stai in banca ta!". Şi, evident, schimbul dur de replici dintre Tăriceanu, acest Antonio Banderas al politicii romăneşti, şi centurionul băsescian Cezar Preda, "aninat" de premier, conform relatărilor de presă (vezi Ziua, 8 iunie 2007), in panteonul "tămpiţilor"! Şi, aşa de tare m-am intristat la găndul celor 75% din 45%, incăt nu vă mai povestesc nimic…

×
Subiecte în articol: editorial