x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Premierul decide preşedintele

Premierul decide preşedintele

de Miruna Munteanu    |    23 Noi 2009   •   00:00

Cu cine vor vota, în turul doi, alegătorii lui Crin Antonescu? Iată marea dilemă a momentului. De răspunsul la această întrebare depinde soarta prezidenţialelor.

Competiţia extrem de strânsă dintre cei doi finalişti va fi tranşată de electoratul candidatului de pe locul trei. Ambele tabere încearcă deja să şi-l adjudece, interpretând după cum le convine scorurile primului tur. Mircea Geoană vorbeşte despre o majoritate clară anti-Basescu. Traian Băsescu preferă să descifreze în exit-poll-uri un vot "profund de dreapta". În ciuda triumfalismului ostentativ, nici unul dintre ei nu se poate considera în acest moment câştigător. Uriaşele maşinării de partid i-au adus până în turul doi, demonstrând o eficienţă surprinzător de similară. Dar şi-au atins limitele. E totuşi o veste bună pentru democraţie că viitorul preşedinte nu va putea fi decis doar în întrecerea pomenilor electorale, a autocarelor şi a secţiilor speciale. Fiindcă voturile care vor înclina hotărâtor balanţa sunt mult mai dificil de tranzacţionat.

Nici măcar Crin Antonescu nu poate dispune după bunul plac de cele circa 22 de procente pe care le-a câştigat în primul tur. Electoratul său e mult mai volatil decât al finaliştilor. Şi este, în acest moment, sfâşiat între ostilitatea acută împotriva lui Traian Băsescu şi repulsia cronică faţă de PSD. Dacă cele două antagonisme se vor dovedi la fel de puternice, există riscul ca, în turul al doilea, aceşti alegători să nu se mai prezinte la vot. Îndemnurile lui Crin Antonescu nu ar folosi la mare lucru dacă ele ar contrazice retorica sa de până acum.

Opţiunile liderului liberal sunt destul de limitate. După ce a anunţat public că ar vota cu oricine împotriva actualului preşedinte, o susţinere explicită acordată lui Băsescu este exclusă. Dar, în ultima săptămână de campanie, Antonescu nu l-a menajat deloc nici pe Geoană. Cum ar putea să rămână consecvent, sprijinind totuşi una dintre candidaturi? Reintroducându-l în ecuaţie pe Klaus Iohannis! Desemnarea premierului ar fi o miză capabilă să mobilizeze electoratul dezamăgit de rezultatul primului tur. O extraordinară revanşă pentru alegătorii descurajaţi de omnipotenţa marilor partide.

Traian Băsescu a promis funcţia de prim-ministru PD-L-ului. În mod explicit şi repetat. E puţin probabil să joace acum singura carte care i-ar mai putea aduce voturi liberale. Nu fiindcă acest campion al inconsecvenţei s-ar codi să-şi ia cuvântul înapoi. Controlul asupra Executivului este însă o prioritate nenegociabilă pentru actualul lider de la Cotroceni. În plus, o asemenea cedare ar putea fi percepută ca un semn de slăbiciune de oportuniştii din propriul partid. Pentru Mircea Geoană, lucrurile sunt mult mai simple. În primul rând pentru că a mai acceptat o dată soluţia Iohannis. I-a lăudat meritele. Reiterând-o ar da consistenţă discursului său de unificator şi pacificator al clasei politice. Ar atrage nu doar electoratul lui Antonescu, ci şi pe cel al UDMR. Porţile Palatului Cotroceni i s-ar deschide larg. Iată că, uneori, nu preşedintele decide premierul, ci invers. Viaţa poate fi ironică.

×
Subiecte în articol: editorial