x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Preţuri naţionale, preţuri europene

Preţuri naţionale, preţuri europene

de Dan Constantin    |    23 Iun 2015   •   07:14

Când cumperi roșiile din piață într-o localitate montană și compari cu prețul din Teleorman, nu ți se par nejustificate diferențele de preț. La fel, pepenii de Dăbuleni sunt mai ieftini la Cara­cal decât la Sibiu, fără multe comentarii.

CITEŞTE ŞI Romania, tara preturilor mici! Danemarca este cea mai scumpa tara din UE

O scurtă informație difuzată pe ediția electronică a Jurnalului a stârnit mânia unui postac care a ținut să-mi evidențieze reperele biografice, lipsa mea de capacitate de a corela nivelul prețurilor din România cu salariile din alte țări și intenția de glorificare a Guvernu­lui Ponta introdusă ca mesaj subliminal de știrea de 10 (zece) rânduri.

Ediția de print a Jurnalului dezvolta luni cu numeroase date și corelații știrea cu pricina care avea titlul „România, țara prețu­rilor mici”. Reacția virulentă la o știre seacă arată că statisticile Eurostat sunt vulnerabile atunci când nu sunt luate ca atare și cad în malaxorul interpretărilor parti­zane. Cifrele obiectivează o reali­tate, dar devin muniție în războiul propagandei care poate deforma și transforma chiar și adevărurile matematice difuzate de instituția europeană de statistică.

CITEŞTE ŞI Sunt preţurile la noi chiar atât de mici?

Cei de la Bruxelles au analizat și comparat peste 2.400 de prețuri de consum la produse și servicii și statistica nu era menită să creadă cineva că în România sau Bulgaria se trăiește cel mai bine având prețu­rile cele mai mici din UE!

Pentru a continua dezbaterea care se dovedește ofertantă, propun să citim seria de date Eurostat a prețurilor la consuma­torul final de energie electrică (euro/kWh). Media UE este în anul 2014 de 0,2038 euro/kWh, iar în România de 0,1290. În Bulgaria, prețul este de doar 0,0832, dar premierul Borisov a declarat că va ieși alături de demonstranți pe stradă dacă se scumpește energia. Nemții plătesc 0,2981, danezii 0,3042 și nu emigrează în masă precum koso­varii, care plătesc de cinci ori mai puțin! Concluzia: să nu citim statisticile cu ochelari de cal, roz sau negri. Cifrele devin partizane doar la lecturile deformate.

×
Subiecte în articol: preţuri