x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Punctul 3G…

Punctul 3G…

02 Iul 2004   •   00:00

… e pe la vreo mie de dolari - exact atat cat costa, acum vreo opt ani, primul telefon mobil lansat pe piata romaneasca.

Acesta ar fi - dupa cum spune un amic de-al meu mai dus prin saloane - pretul ideal pentru un telefon mobil dintr-o noua generatie. Cu cat mai scump, cu atat mai bine. De ce? Tocmai pentru ca nu poate pune mana pe el toata lumea. Tocmai pentru ca trebuie sa poata fi folosit ca simbol al statutului social.

Sa vinzi pretul e una dintre cele mai bune afaceri. Si bate de la mare distanta ideea de a vinde marfa. Va fi cu siguranta interesanta intalnirea intre cele doua concepte pe piata romaneasca, in materie de telefonie mobila.

Oficial cei doi mari competitori GSM din Romania se pregatesc pentru serviciile 3G. Neoficial, nimeni nu se grabeste mai tare ca autoritatile, care vor sa vanda frecventele cu bani buni - peste 30 de milioane de dolari, adica mai mult decat orice fabrica pusa pe piata anul acesta (si fara sa te doara capul dupa aceea din cauza sindicatelor).

Problema e cine e publicul? Nu strica sa ne aducem aminte promisiunea retelei: date de mare viteza (destul pentru videotelefonie) si acces full internet de pe terminale inteligente. Poate chiar televiziune pe mobil. Sau streaming radio de calitate CD… Cine isi doreste asa ceva? Ei bine, tocmai aceia care nu pot plati pentru visul lor. Tinerii trendy, poate maturii nostalgici high-tech… sau bietii profesori de scoala rurala care-si doresc Internet in clasa care sta sa cada pe ei. Insa daca terminalul plus abonamentul vor fi echivalentul portabil al BMW X5, piata se va limita la cateva sute de persoane - poate mii - care isi doresc sa se stie ca-si pot permite asa ceva. Ca au cu ce.

De fapt, adevarata piata de masa a 3G vine din zona actualilor utilizatori ai Zapp si GPRS. Insa nu avem in acest moment date de incredere, care sa ne spuna ce volum are traficul lor si mai ales cat ar fi dispusi acesti oameni sa plateasca pentru o viteza de Z ori mai mare. Putem doar presupune, din lipsa de entuziasm din partea marilor jucatori, ca romanii consuma putini biti pe drum si prefera sa se aseze comod la masa…

In Occident, primele licente 3G au costat si ochii din cap pentru companiile de telefonie mobila. Multe n-au mai avut bani dupa aceea sa mai si dezvolte proiectul. Destule au cerut indurare de la stat - si banii inapoi. In privinta asta, avem destule greseli ale altora din care se invata. Un experiment de marinimie din partea bugetului n-ar face decat sa dea sansa unui punct 3G usor de atins de cat mai multi romani. Comunicarea ieftina n-a omorat pe nimeni. Si de fapt nici n-a saracit pe cineva.
×
Subiecte în articol: editorial