x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pupaza rapune Paloma

Pupaza rapune Paloma

de Lucian Avramescu    |    21 Iun 2006   •   00:00
Pupaza rapune Paloma

Ziaristul Pupaza imprumuta de la omologii englezi si nu numai metoda deghizarii. Travestiul ii iese. In fond, un ziarist britanic s-a cocotat cu picioarele pe masa in biroul reginei, iar altul a carat o bomba (falsa) intr-un avion doldora de pasageri.

Accesul in bucataria subiectelor scolare, trecand pe langa niste capite responsabile cu vigilenta in Ministerul Educatiei, ii iese de minune. Ziaristul lasa in urma insa o dara otravita de nedumeriri. Cine-i cel mai vinovat? Cine-i gagauta suprem? Ministrul Hardau (ce nume si-a nimerit si omul acesta pedepsit sa conduca o inalta institutie a inteligentei nationale), adjuncta Paloma, directorul de extemporale sau portarul peste care apasa banuieli grele? Daca ne aducem bine aminte in sus-numitul minister cu atributiuni educative majore, o juna a fost mototolita deunazi in closet. Intamplarea s-a consumat sub titlul "Viol la Ministerul Invatamantului". Faptasul? Un flacau musculos, uns cu responsabilitati de paza si vigilenta la intrari. Baiatul s-a plans ca n-a supus-o decat la un examen oral, iar fata stia subiectele. Un tovaras de paza si protectie si-a aparat si el colegul, depunand marturie scrisa ca juna s-ar fi lasat violata, ceea ce ne baga intr-un paradox. Violul este un fel de crima. Atentatul la pudoare si schingiuirea individului sunt cu totul altceva decat harjoana in closet cu beneficiul presupus pentru ambele parti. Oricum, presa a uitat subiectul, idila sau drama consumata sub biroul de la etaj al ministrului invatamantului intrand in uitare.

Azi se petrece ceva similar, cu tuse insa mult ingrosate. Intamplarea clatina si ruineaza increderea scolarilor in munca lor silitoare. Ceea ce demonstreaza ziaristul Pupaza nu este doar precaritatea protectiei unor subiecte obligatoriu secrete. El demonstreaza ca diplomele mari sau mici pot fi cumparate, sterpelite ca niste portofele. Intr-o tara in care intelectualul Vanghelie din sectorul 5 al Capitalei a trecut dintr-a patra in doua universitati, iar Becali (unul dintre ei, ca-s mai multi!) isi poate lua cand vrea muschii lui doctoratul la Sorbona, increderea elevilor in munca cinstita primeste o maciuca in frunte. Ce rost are transpiratia invataturii? Ce rost mai are sa stai cu burta pe carte cand niste dascali sau inspectori netoti iti pot vinde in talcioc stradania? O fata care vrea sa se angajeze la A.M. Press mi-a povestit ca a dat examen la scoala de politie, visand sa captureze infractori. In timpul probei scrise, candidatului din fata i-a fost inlocuit extemporalul-grila cu altul completat inainte, cu scrisul lui. El mima un test pe care il daduse in cancelarie, supravegheat de generali cu burta. Fata a plecat scarbita, si-a strans lucrurile si n-a mai dat pe acolo. Vrea sa se faca ziarista si sa scoata la vedere, atunci cand este, ca gazetarul Pupaza, mizeria. Pana una alta, in cazul subiectelor furate a cazut doamna Paloma, prietena, apropiata, pricep, a domnului Basescu. Nu stiu cum se face ca toate porumbitele din politica noastra au atingeri mai mult sau mai putin apasate cu presedintele. Astept mai abitir retragerea domnului Hardau. El nu se bucura de gratiile presedintelui Basescu, ci doar de cele ale domnului Boc (sub-sef PD), primarul care gospodareste din aer ruta aviatica Bucuresti-Cluj. Poate ii gaseste domnului Hardau o functie cu responsabilitati picturale pentru bancile din parcuri ale domnului Funar, uzate deja.

Oricum intamplarea subiectelor scolare e mai grava decat pare. Ea, repet, ruineaza increderea copiilor ca pot invata carte, ca pot promova intr-o tara a valorii si nu a minciunii, ca pot lua - de ce sa fie atat de greu? - notele pe care le merita.

×
Subiecte în articol: editorial