x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Rapid, Accelerat, Personal…

Rapid, Accelerat, Personal…

de Ana-Maria Păunescu    |    11 Dec 2011   •   21:00

Se pare ca a venit momentul sa ne luam ramas-bun de la aceste trenuri. Nu de la vagoanele lor, nu de la batranele noastre locomotive, ci de la denumirea cu care ne-am obisnuit sa le legam de destinele noastre. Nu se va mai putea cumpara bilet la Rapid. Acceleratul n-o sa mai plece de la linia trei, cu intarziere de un sfert de ora. Personalul nu o sa-i mai duca la oras, la serviciu, pe cei care lucreaza in schimbul de noapte.

Mi-au placut mereu trenurile. De cand plecam spre bunici, la Deva, la inceput de vacanta, de cand calatoream o noapte intreaga spre Vatra Dornei, de cand mergeam la Craiova, cu primul tren de dimineata. Asa vechi cum sunt ele, asa frigoroase si nemodernizate, cu culoarele mereu prea inguste, cu geamurile din compartiment care nu se deschid niciodata la vreme, cu semnalul de alarma pe care, in copilarie, il admiram, ca pe o inventie inegalabila. Iubesc mirosul de peron, de sine apasate de greutatea vagonului, de gara aglomerata, de tren care sta sa plece! Cand eram mica, imi era drag sa plec undeva, doar ca sa ma duca tata la gara si sa-mi cumpere un suc si ceva de mancare de la chioscul de langa linie, sa ne facem cu mana mult timp, pana nu ne mai lasa departarea sa ne privim in ochi.

La ce ne foloseste sa avem, in loc de denumirile noastre traditionale, nume ca Inter-Regio si Regio? Vor sti taranii care fac naveta, in simplitatea lor sublima, sa ceara bilet la Regio? Le va fi comod batranilor care au luat toata viata Rapidul, ca sa ajunga in orasul dorit, sa se invete cu modernizarea aceasta, cu o schimbare care, in mod paradoxal, nu aduce nici o modificare concreta? Pentru ca, in realitate, asa e: schimbam numele vagoanelor, nu vagoanele! Schimbam literele, nu sinele! Trenurile noastre, in batranetea lor cu care ne-am obisnuit, vor ajunge la fel de greu sau de usor la destinatie, vor avea intarziere cat e nevoie sa aiba, din cauza semnalului, chiar daca se numesc Inter-Regio sau Accelerat.

Dincolo de explicatiile oficiale, oare ce vrem sa demonstram? Ca evoluam, ca suntem in stare sa tinem pasul cu moda, indiferent de domeniul in care activeaza aceasta? Nu o sa ne iasa. Cel putin cativa ani de acum incolo, singurele care vor folosi corect noile denumiri vor fi doamnele de la ghiseu, dansele vor fi nevoite sa le traduca, sa le rosteasca echivalentul, pentru a-i ajuta pe calatori sa-si cumpere bilet. Cand am citit stirea, primul regret pe care l-am avut a fost ca nu am apucat sa mai merg o data, macar o data, cu un Accelerat sau un Rapid. Nu mai tin minte cand am fost ultima oara cu trenul. Mi s-au rarit si mie plecarile, vacantele, momentele de odihna, asa cum probabil e normal sa se intample, dupa ce trece copilaria. Mi-e dor sa plec la Craiova si sa ajung in gara la Caracal, sa stea trenul putin in statie si sa ma uit la intunericul de dincolo de geam, da, vorbesc exact de peronul acela de unde pare ca poti pleca oriunde si de geamul care ori nu se deschide bine, ori nu se deschide deloc.

Cu Sageata Albastra am calatorit putin, am fost o data pana la Brasov si stiu ca m-a surpins faptul ca fiecare vagon avea cabina pentru conductor, astfel putandu-se transforma oricand in locomotiva. Eu, obisnuita cu trenurile din copilarie, albastre sau rosii, cu inscriptii pe ambele parti, nu am inteles de unde aparuse acea "sinonimie" intre vagon si locomotiva... Acum, teoretic, ar trebui sa ne obisnuim cu Regio, Inter-Regio, asta pana cand or aparea si Super-Regio, Extra-Regio, Mini-Regio. Traim intr-o lume care se departeaza de noi. Am inteles ca trebuie sa ne aliniem la normele legislatiei europene. Perfect! Dar numai in acest caz? Asta era urgenta? Nu cumva trebuie modernizate si caile ferate, nu cumva trebuie imbunatatite conditiile de transport?

Ma simt putin incomod in aceasta postura, nu mi se cere in fiecare zi sa ma dezobisnuiesc de numele trenurilor cu care am crescut, cu care mi-am cunoscut tara. Pot parea sentimentala, stiu, m-am obisnuit deja cu aceasta eticheta, dar va spun un secret: inima mea sfideaza legislatia europeana, asa ca eu raman la Rapid, Accelerat si Personal. Chiar daca pe bilet o sa scrie altceva.

×
Subiecte în articol: editorial