x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale România are preşedinte rasist

România are preşedinte rasist

de Dan Constantin    |    20 Iun 2013   •   19:20

Când s-a trezit ieri dimineaţă cu protestul antirasist în poarta Palatului Cotroceni, Băsescu şi-o fi dat seama de uriaşa greşeală pe care o făcuse cu o zi înainte? Expozeul lui hăhăit despre natalitatea etniei rome şi îndemnul către “familiile albilor” să pună mâna să facă mai mulţi copii, căci altfel apar mutaţii semnificative în structura populaţiei, este de o gravitate fără precedent în clasa politică din România. Cum Băsescu Traian nu face nimic la întâmplare, derapajul lui rasist înseamnă că a fost premeditat. Pentru ce a riscat preşedintele unei ţări din Uniunea Europeană să treacă zâmbind “linia roşie”?

Discursuri rasiste care îndeamnă explicit la acţiuni de păstrare a purităţii rasei albe, în pericol să fie copleşită de “minoritari” mai viguroşi sunt apanajul grupărilor de extremă dreaptă de sorginte nazistă. Rădăcinile în politicile de purificare etnică, de segregare sau de control al naşterilor prin planificări la nivel de stat duc la izolarea lor, la scoaterea din sistemul acceptat de dezbaterea democratică. Băsescu Traian a reuşit să arunce din postura de preşedinte al României muniţie care să alimenteze pe termen lung suspiciunile legate de buna credinţă a instituţiilor româneşti faţă de minoritatea romilor. Plasarea lui deliberată în postura de purtător de cuvânt şi de promotor al celor mai extremiste opinii despre politicile demografice arată şi direcţia spre care se îndreaptă Mişcarea Populară, al cărei lider de facto este.

Un magnet mai puternic care să atragă pilitura de rugină a ideologiilor fasciste, legionare, naziste a derapaţilor pe motivele intransigenţei etnice sau religioase nici că putea să-şi găsească o haină mai potrivită, care să-i vină turnată lui Băsescu Traian.

Sociologul de serviciu rector la Universitatea Bucureşti va urma să teoretizeze ştiinţific noul program etnic al mişcării. La fel, consilierii devotaţi din Curtea Cotrocenilor şi sponsorii secreţi care pompează în plasarea pe dreapta a mişcării lui Băsescu au fost şi ei plasaţi în postura jenantă de apostoli ai ideilor extremistului-şef. Procesul “Ţiganca împuţită” este un precedent care i-a asigurat o trambulină lui Băsescu Traian pentru a escalada la un nivel nepermis discursul plin de insinuări rasiste şi  sexiste.

Mă apucă fiorii cum ar fi ca într-un ipotetic dineu în onoarea Preşedintelui SUA şi a Primei Doamne, preşedintele României să atace în  aceşti termeni grobiano-malthusianişti politicile demografice, protecţia femeilor şi a minorităţilor. Băsescu a reuşit din câteva fraze bine ţintite să-şi marcheze perimetrul. O curte strâmtă care va fi împrejmuită de protestele sperăm tot mai extinse ale societăţii civile. Se aşteaptă o reacţie a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării faţă de recidivisul Băsescu Traian, care a primit un avertisment public pentru “Ţiganca împuţită”.

Decăderea lui Băsescu Traian în mocirla raismului nu este doar problema lui personală. Dacă recent spunea că fiecare are libertatea sub plapumă, el nu poate să facă absolut ce vrea deasupra plăpumii, în poziţia de preşedinte şi în văzul lumii.

Supraimunitatea oferită lui Băsescu Traian de Daniel Morar nu îl protejează de anatema rasismului. Dacă “Flota” nu l-a tras încă la fund, de rasismul afişat şi întărit de recentele declaraţii nu îl va mai spăla nici o apă.
Poate chiar asta şi-a dorit: să renască un partid al Căpitanului. Are deja brevet.

×