x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale România în găleată

România în găleată

de Dan Constantin    |    21 Noi 2009   •   00:00

În ultima săptămână de campanie candidaţii au scos la iveală mijloacele de convingere cele mai puternice. De departe, găleata a strivit toate celelalte cadouri electorale. Geaca de partid s-a fumat, culoarea portocalie cu însemnele PD-L poate să-ţi aducă pumni în cap. Geaca lui Geoană, vizibilă şi pe timp de ceaţă, seamănă de la distanţă cu un echipaj de la descarcerare sau de la SMURD. Nu-i bine să sperii familia când te apropii de casă!

Materialele lui Crin parcă ar fi o ladă de lămâi, prea palide să trezească vreo invidie la vecini. Zahărul, uleiul, făina sunt pomană. Le pui în cămară şi nu-ţi mai aduci aminte de ele decât atunci când scoţi gărgăriţele din pachetul foamei trimis de UE şi asumat de partide.

Banner-ul este şi el cu risc: îl ia vântu', îl bate ploaia, noaptea îl taie adversarii. Clipul de la televizor se dă de-a valma, îl crezi pauză de publicitate şi fugi în curte să vezi dacă ies toate orătăniile la număr. Tricoul a mers astă vară, la europarlamentare. Toată ţara poartă încă EBa pe piept şi pe cocoaşă. Te şi miri cum de a ieşit fata taichii doar cu 4%. Acum, pe răcoare, le pui pe dedesubt şi cu o izmană în jos poţi chiar să faci economie la lemne.

Găleata însă este cea mai tare! În primul rând că niciodată nu strică una în plus la casa omului. Cui i-a venit ideea să bage găleţi în campanie, ar trebui premiat. Nu o refuză nimeni, indiferent cine o dă. În al doilea rând, chiar dacă te duci cu mâncare la porci, nu ştie Ghiţă că-i de la Băse, să agiţi animalu'. Nu află nici că e dar de la Geoană, care promite subvenţii mari, să grohăie Ghiţă de bucurie, când îi torni în troacă.

În al treilea rând, toate găleţile sunt la fel, de un deca, aşa că intră una în alta, indiferent de ordine. Parcă ştiau că merg cap la cap, Mircică şi Trăienică. Alt avantaj este că, dacă ai umflat câte o găleată de la participanţii din fosta mare coaliţie, te poţi echilibra, una în stânga, alta în dreapta, şi duci doi deca. Aşa-i omul harnic! Ia de la toţi. Găleţile de la runda asta de prezidenţiale mai au un avantaj: de pe plastic se şterge orice însemn, aşa că, după 6 decembrie, le cureţi frumos trandafirii şi te plimbi cu ele mândru pe linie, zicând că le-ai luat de noi, de la ferometal, să moară vecinul cel ofticos care te spionează printre uluci.

Al dracu', are bani să-şi schimbe găleţile! Tu, ţanţoş cu pieptu-nainte, treci pe lângă el şi murmuri.
Al dracu' hoţ, chioru ăsta, nu putea să dea o găleată şi pentru referendum. Să creadă el că ia două voturi doar cu o găleată. După o sclipire de gândire zici: Hai, bă, mai repede cu anticipatele! Da' să aduceţi d-alea cu mâner nemţesc, să nu taie la mână!

×
Subiecte în articol: editorial