Mass-media a inregistrat de curand protestul miilor de barladeni revoltati de decizia guvernului de a concesiona exploatarea zacamintelor de gaz de sist dintr-o suprafata de 600 000 de hectare in care se afla si orasul lor. Poate cel mai important e faptul ca romanii unei zone sarace care s-au supus in tacere si durere stingerii lente a locurilor de munca (amintesc doar de “Rulmentul', fala Moldovei) au fost capabili de o reactie clara si hotarata, preventiva si ordonata impotriva nenorocirii care s-ar putea abate asupra lor. Un protest asemanator s-a desfasurat la New York in octombrie 2011 impotriva intentiei autoritatilor de a ridica interdictia de utilizare a procedeului de fracturare hidraulica pentru exploatarea gazelor.
Consecintele posibile ale utilizarii acestui procedeu sunt dintre cele mai periculoase: contaminarea apelor subterane, declansarea unor cutremure pe faliile seismice din zona si enorme cheltuieli publice pentru tratarea apelor poluate revenite din adancime. Ele s-au produs efectiv in Statele Unite unde s-a declansat un cutremur in ajun de Anul Nou in Ohio, cat si altele in Arkansas si Oklahoma precum si cresterea radioactivitatii in uzine de tratare a apelor reziduale provenite din exploatarea gazelor de sist. Guvernul Romaniei s-a supus gigantului petrolier Chevron si nu arata nicio expertiza a consecintelor pe care le aminteam. Alegerea constienta pe care o puteau face romanii in acest caz nu i-a interesat pe guvernanti. Ne gasim in situatia bine descrisa de vorba populara: “Si necajiti si cu banii luati' caci daunele sunt preluate de romani iar foloasele de beneficiarii din afara Romaniei.
Intr-un alt caz actual, premierul Ungureanu se arata optimist dupa vanzarea “Cupru Min' cu 200 milioane Euro afirmand ca este o foarte buna operatiune de piata. Dincolo de micimea raportului de 200 milioane fata de 8 miliarde la cat este estimata valoarea zacamintelor, trebuie spus raspicat ca guvernul nu face operatiuni de piata ci acte de guvernare care implica raspunderea fata de avutul national si sanatatea oamenilor. Marea problema la “Cupru Min' este indeplinirea conditiilor de mediu fara de care exploatarea nu mai poate continua iar marea raspundere a guvernului ar trebui sa fie gestionarea resurselor strategice ale tarii intr-o lume in care astazi se da o batalie globala pentru resurse. Spre confirmare, il citez pe Keneth Arrow, premiul Nobel in 1972: “Chiar si in ipotezele cele mai favorabile descentralizarii procesului decizional, continua sa existe o necesitate ireductibila de optiune sociala in materie de distributie. De fapt, exista numeroase situatii in care inlocuirea pietei cu decizia colectiva este necesara sau cel putin preferabila'.
“Fii gata sa-ti schimbi scopurile dar niciodata nu-ti abandona valorile!' este minunata filozofie de viata a lui Dalai Lama. La noi, in epoca portocalie este exact pe dos: “Lasa-ne cu valorile, avem mereu un singur scop, interesul nostru si numai al nostru!'