x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Sa se repete oare scandalul Elena Udrea?

Sa se repete oare scandalul Elena Udrea?

de Ion Cristoiu    |    25 Ian 2006   •   00:00
Sa se repete oare scandalul Elena Udrea?

Sub titlul Monica Macovei, omul din culise, editia de marti, 24 ianuarie 2006, a Jurnalului National a aruncat in spatiul mediatic o informatie-bomba: Monica Macovei, ministrul Justitiei, s-a intalnit in secret la Palatul Victoria cu Dinu Patriciu, omul de afaceri aflat sub ancheta penala. La intalnire a participat - dezvaluie ziarul - si premierul Calin Popescu Tariceanu. Grenada cu fitilul aprins s-a rostogolit in spatiul tipografic de la Bucuresti. Premierul si presedintele jucau Hora Unirii in provincie. Nu impreuna, ci separat, cat mai vizibil separat, sa nu se creada cumva ca si ei sunt uniti. Calin Popescu Tariceanu la Iasi, Traian Basescu, la Focsani.

Neindoielnic, informatia a fost servita Jurnalului National de surse care nu-si pot permite sa se insele.

Cine a livrat-o?

Ar fi de prisos sa ne concentram pe aflarea raspunsului acum, la debutul scandalului. Ca si in cazul exploziilor din viata, si-n cazul celor din politica, sursa declansatoare se descopera, de regula, dupa ce incendiul s-a stins. Oricum trebuie urmarite ziarele aflate sub autoritatea Monicai Macovei, cele alimentate de domnia sa cu dosare din seifurile blindate ale Ministerului. Mai mult ca sigur, acestea vor trece la contraatac.

Oricum, pentru a deslusi dedesubturile afacerii, nu e neaparata nevoie de deconspirarea sursei si, mai ales, de deconspirarea scenaristilor care se ascund in spatele acestei scurgeri de informatii din Palatul Victoria.

Putem face o prima radiografie, pornind de la intrebarea: de ce acum? Momentul s-a petrecut cu ceva timp in urma. Daca scurgerea de informatii ar fi avut loc intamplator, mai mult ca sigur stirea ar fi aparut a doua sau a treia zi. Sunt asadar suficiente date pentru a banui ca informatia a fost consemnata la vremea respectiva si tinuta pentru momentul oportun. Un scenariu asemanator celui dupa care s-a derulat tarasenia cu telefonul dat de Calin Popescu Tariceanu procurorului general. Se stia de el din dimineata lui 27 mai 2005. Si cu toate acestea, faimoasa intrebare retorica a Elenei Udrea de la Zig-Zag cu Ion Cristoiu de pe Antena 3 a explodat in spatiul aerian al patriei abia dupa vreo sase luni. Simpla analiza dezvaluie ca atunci Elena Udrea a aruncat pe piata informatia pentru a declansa un scandal care sa-l zgaltaie rau, rau de tot, pe Calin Popescu Tariceanu.

De ce s-a aruncat pe piata informatia acum?

Pentru ca scandalul Dinu Patriciu a revenit in prim-plan. Cunoscutul om de afaceri a fost chemat la Parchet luni, 23 ianuarie, si marti, 24 ianuarie 2006. Intrebat de ziaristi de ce a fost chemat, Dinu Patriciu a dat un raspuns stupefiant: nu stie de ce. Daca luam in calcul ca marti, 24 ianuarie, a aparut informatia despre intalnirea sa cu Monica Macovei, Dinu Patriciu ar putea sa banuiasca de ce a fost chemat: pentru ca opinia publica sa-si reaminteasca brusc ca exista o ancheta penala, o ancheta vasta, in care sunt implicate, pe langa Dinu Patriciu, si personaje de prim-rang ale scenei noastre publice, in frunte cu Calin Popescu Tariceanu. In constiinta omului simplu s-a facut rapid o legatura: un anchetat penal pentru coruptie se intalneste in taina cu Monica Macovei sub atenta veghe a primului-ministru.

Ei si, vor exclama oamenii lucizi! Ce capat de tara ar fi o intalnire intre Monica Macovei si Dinu Patriciu:

a) ca doar Dinu Patriciu nu e Bin Laden, ci un cetatean liber (sau, ma rog, inca liber);

b) ca doar cei doi nu s-au intalnit intr-o garsoniera din Militari, cu storurile trase, ci in cladirea Guvernului, ba chiar si asistati de Dinu Patriciu.

In materie de emotii colective, luciditatea e un musafir nepoftit. Emotiile colective se formeaza si functioneaza dupa alte norme decat cele ale luciditatii. In formarea si functionarea lor dupa aparitia informatiei in Jurnalul National ar putea intra in joc urmatoarele elemente:

a) cei trei au pastrat discretia asupra intalnirii. Opinia publica devine brusc suspicioasa cand oamenii publici fac si desfac in secret. Impactul provocat de Afacerea Matusa a fost urias, pentru ca Adrian Nastase n-a suflat pana acum nici un cuvant despre existenta unei matusi. Obisnuiti cu despuierea mediatica a oamenilor publici, cetatenii simpli au devenit suspiciosi fata de tot ce e tinut secret;

b) Monica Macovei s-a zbatut sa-si creeze imaginea unei luptatoare neprihanite pentru independenta Justitiei in razboiul cu Coruptia. Luptatoarea neprihanita are o intalnire cu un om de afaceri anchetat pentru afaceri de coruptie. Dinu Patriciu a explicat ieri ca au discutat despre implicatiile politico-economice ale investigatiei juridice la care e supusa firma. Este - trebuie s-o recunoastem - o tema de talk-show. De ce era nevoie sa fie discutata in secret de doamna ministru cu Dinu Patriciu? Si, negasind raspunsul, sunt tentati sa creada ca e ceva necurat la mijloc;

c) la intalnire a participat si Calin Popescu Tariceanu. Premierul a supravietuit cu greu unui scandal legat tot de apararea lui Dinu Patriciu: cel al telefonului dat procurorului general. In plin scandal, Dinu Patriciu i-a facut o vizita spectaculoasa la Guvern. In opinia publica s-a adancit imaginea unei legaturi indisolubile intre Dinu Patriciu si Calin Popescu Tariceanu. Iata-l pe premier surprins la o intalnire dintre Dinu Patriciu si ministrul Justitiei.

Usor de suspectat:

Premierul a pus la cale intalnirea dintre cei doi!

d) intreaga presa a sesizat raceala vizibila a lui Traian Basescu fata de Monica Macovei la bilantul CSM. Presedintele a declarat in dese randuri ca el stie tot ce se intampla in tara asta. Concluzie trasa de omul simplu: Traian Basescu a aflat de aceasta intalnire.

Ca toate scandalurile abia izbucnite, cel al intalnirii de taina de la Victoria nu poate fi deslusit total acum. Judecand dupa momentul cand a aparut informatia, ne asumam riscul de a crede ca n-a fost o intamplare. Nu-i exclus sa se repete scandalul Elena Udrea. Mai ales daca luam in calcul raspunsul lui Traian Basescu de ieri, inainte de a pleca de la Otopeni.
×