x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Statul romăn, şi fără flotă, şi fără bani

Statul romăn, şi fără flotă, şi fără bani

de Ion Cristoiu    |    22 Oct 2007   •   00:00

"In cazul Flota, DNA a suferit o spectaculoasă schimbare la faţă. DNA a cheltuit bani, timp şi energie nu pentru a-i trimite in justiţie pe acuzaţi, ci pentru a-i absolvi de orice vină"


28 septembrie 2007. Radio Romănia Actualităţi, emisiunea Sfertul Academic. Moderator: Paul Grigoriu. Interlocutor: Traian Băsescu. Profitănd de o intrebare a moderatorului despre "ce se intămplă cu «Dosarul Flota»", Traian Băsescu purcede la un lung discurs menit a infăţişa naţiunii viziunea domniei sale despre această afacere. Cănd miniştrii liberali livraţi de DNA Palatului Cotroceni au apărut pe micile ecrane pentru a declara că sunt nevinovaţi şi, mai ales, că intreaga tărăşenie e o comandă politică, domnul preşedinte a fost deopotrivă mirat şi indignat. Mirat şi indignat, pentru că - declara ritos domnia sa - un politician se apără la tribunal şi nu la tv. Cu tupeul care-l defineşte, cănd a venit vorba de situaţia sa, Traian Băsescu n-a răspuns un politician se apără la tribunal, ci s-a lansat de indată intr-o contestare pe larg a acuzaţiilor aduse de fostul PNA, etichetănd trimiterea sa in justiţie drept transpunerea in practică a unei comenzi politice. Uitănd că un politician nu se apără la televizor, Traian Băsescu a contestat expertiza făcută de fostul PNA in 2004, contrapunănd-o expertizei făcute de cei 86 de acuzaţi in frunte cu domnia sa.


Expertiza PNA din 2004, la cererea Petromin, stabilise un prejudiciu adus companiei şi, evident, Romăniei, prin dispariţia Flotei, de 275 de milioane de euro. Expertiza acuzaţiilor ajunsese la concluzia că paguba e zero. Din punctul de vedere al interesului, diferenţa dintre cele două expertize e perfect explicabilă. Statul, reprezentat de procurori, avea interesul să-i acuze pe cei 86 şi, mai ales, să recupereze banii romănilor prăpădiţi prin Afacerea Flota. Acuzaţii aveau tot interesul să scape basma curată. Deşi prins in flagrant de folosire a unui căntar dublu (ceea ce reproşase miniştrilor liberali făcea domnia sa), Traian Băsescu nu risca nici o nedumerire contestănd expertiza care l-ar fi dus in faţa judecătorului şi l-ar fi putut obliga să plătească, alături de ceilalţi acuzaţi. N-a riscat nici o nedumerire şi cănd s-a exprimat astfel: "O concluzie: pentru mine este foarte important cu care din cele două expertize făcute in timpul PNA, cu expertiza experţilor-parte sau cu cea a expertului PNA, va coincide expertiza inaintată acum de DNA".


Afirmaţia din emisiune are nevoie de unele precizări. La 5 decembrie 2005, Curtea Supremă de Justiţie a decis restituirea dosarului Flota la DNA pe motiv că Rechizitoriul nu fusese semnat de şeful PNA, Ion Amariei, ci de adjunctul acestuia. Conducerea DNA, instalată de cuplul Traian Băsescu − Călin Popescu Tăriceanu in 2005, cănd cei doi mai erau concubini politici, a purces la reluarea anchetei, ordonănd o nouă expertiză. La 11 iunie 2007, DNA anunţa că expertiza incepută in decembrie 2006 şi care a costat statul romăn 43.000 de euro, spre deosebire de prima care a costat doar 10.000 de euro, are ca termen de finalizare 2 iulie. Din motive care ne scapă, ea a fost finalizată la 24 septembrie 2007. Declaraţia de la emisiunea din 28 septembrie 2007 nu stărneşte nici o nedumerire, deoarece e normal ca unul dintre acuzaţi, ştiind că s-a dispus o nouă expertiză, să declare că pentru el rămăne important dacă noua expertiză a DNA coincide cu expertiza acuzaţilor sau cu expertiza anterioară a PNA. Nedumerirea apare din clipa cănd, la 16 octombrie 2007, presa a dezvăluit că expertiza a fost finalizată şi că ea coincide cu punctul de vedere al lui Traian Băsescu. Expertiza anterioară a fost rezultatul unei comenzi politice.


DNA, instituţia plătită de la Buget pentru a descoperi şi sancţiona faptele de mare corupţie, dă dreptate unuia dintre cei anchetaţi. Ba mai mult, pentru a-i putea da dreptate, DNA s-a apucat să refacă ancheta, deşi Curtea Supremă de Justiţie ceruse doar schimbarea semnăturii, comandănd o nouă expertiză, care a costat statul romăn 43.000 de euro. Prima expertiză ar fi adus statului romăn 275 de milioane de euro, prin confiscarea averilor celor 86 de acuzaţi in frunte cu Traian Băsescu. A doua expertiză nu va aduce statului romăn nici un euro. Şi, dacă ne găndim că prima expertiză costase doar 10.000 de euro, avem imaginea unui DNA in stare să cheltuiască o sumă de 43.000 de euro pentru ca statul romăn să rămănă şi fără flotă şi fără bani. Conducerea DNA in frunte cu Daniel Morar s-a arătat crăncenă in a urmări pănă-n pănzele albe pe cei suspecţi de conducere. In cazul Adrian Năstase, deşi Curtea Supremă de Justiţie a trimis dosarul DNA spre refacerea anchetei, Daniel Moraru a anunţat că va face recurs. Lucru normal. Scopul vieţii şi activităţii DNA constă in trimiterea in judecată a celor suspecţi de corupţie. In cazul Flota, DNA a suferit o spectaculoasă schimbare la faţă. DNA a cheltuit bani, timp şi energie nu pentru a-i trimite in justiţie pe acuzaţi, ci pentru a-i absolvi de orice vină. Acuzatul nr. 1 e Traian Băsescu. S-a schimbat la faţă DNA? Nici vorbă. A rămas ceea ce era: un ţuluş al lui Traian Băsescu.


×