E un talent sa-ti infatisezi saracia ca pe o reduta a iscusintei. Mai mare n-ar fi decat talentul de a te face crezut si a aduna prozeliti. De exemplu, prozeliti la o reteta de supa.
|
Nici o ambasada romaneasca nu-i bogata, unele insa sunt atat de stramtorate, ca ambasadorii se tin si cu supa de varza, ca sa puna un ban deoparte. Un diplomat de-al nostru dintr-o tara africana s-a avantat in tot felul de prietenii firoscoase, iar cand a trebuit sa intoarca tratatia, in ambasada lui, si-a dat seama ca are o singura solutie spre a nu iesi de rusine: sa gateasca mancaruri ieftine, ale caror istorii sa fie mai convingatoare ca mancarurile propriu-zise. Un precedent exista: fasolea batuta. Reteta moldoveneasca, aceea cu stratul de ceapa rumenita, dres cu boia, usturoi si bulion ii innebunea pe elvetieni si pe francezi.
Ambasadorul urma o cura drastica de slabire. Manca o saptamana numai supa chioara de varza si o saptamana supa de varza cu ochelari. Adevarul e ca o cura de slabire e cea mai eleganta explicatie la o calicie cu blazon. Tot umbland sa minta zilele cu fiertura lui de varza si sa le dea macar culoare, daca la gust nu erau prea multe de facut, ambasadorul s-a intors la legendele pe care le crea, cand nu mai aveau ce manca, maica-sa. La povestile, cu care-si convingea copiii ca sufleurile ei de stevie sau de loboda erau infinit mai elaborate ca ale vecinelor. Si ca, din acest motiv, puteau sa se cheme altfel. Chiar si retete imperiale.
Intr-un moment de euforie, unul din acele momente de voiosie neoficiala, pe care numai o foame bine temperata le poate inspira, ambasadorul a scris pe invitatiile adresate micului, dar rafinatului sau cerc de prieteni, ca ii asteapta sa deguste impreuna cea mai reusita creatie culinara a sa.
Citește pe Antena3.ro