x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Suveranul

Suveranul

de Cristian Crisbăşan    |    19 Sep 2013   •   19:08

Sunt un fan al lui Clint Eastwood, ca actor și ca regizor. Dincolo de cinematografie, îi admir mesajele politice și sociale. "Invictus" (2009) este un film despre Nelson Mandela. În limba latină, "invictus" înseamnă "necucerit". Eu am tradus titlul așa: "Suveranul". Există în film un episod memorabil. Consiliul Național Sportiv din noua Africă de Sud - în care la putere este majoritatea de culoare condusă de Mandela - votează desființarea uneia dintre cele mai bune echipe de rugby din lume, Springboks, formată numai din Afrikaner (jucători sud-africani albi). Mandela află de acest vot și se grăbește să salveze situația. În drum spre mașină, șefa lui de cabinet îi spune:
- Oamenii vor asta, ei urăsc Springboks și nu vor să mai fie reprezentați de o echipă pe care au urât-o toată viața!
- Da, stiu, dar în acest caz oamenii greșesc și este de datoria mea de lider să le arat asta.
- Îți riști capitalul politic, îți riști viitorul ca lider al nostru!
- Da, dar în ziua în care imi va fi frică să mai fac asta nu voi mai fi potrivit să conduc.
Ajuns la sediul consiliului sportiv, Mandela ține un discurs memorabil:
"Frați, surori, camarazi. Mă aflu aici pentru că eu cred că ați luat o decizie fără să aveți suficiente informații și previziuni. Sunt conștient de votul vostru de mai devreme. Și sunt conștient că votul a fost unanim. Cu toate acestea, eu cred că trebuie să reinstaurăm Springboks. Să-i reinstaurăm numele, emblema și culorile, imediat. Lăsați-mă să vă spun de ce. Pe Insula Robben, în închisoarea Pollsmoor, toți gardienii mei erau Afrikaner. Timp de 27 de ani i-am studiat. Am învățat limba lor, am citit cărțile lor, am citit poezia lor. Trebuia să-mi cunosc bine dușmanul înainte de a-l putea înfrânge. Și am învins, nu-i așa? Toți, noi, cei de aici… am învins. Dușmanul nostru nu mai este Afrikaner-ul. Ei sunt colegii noștri, partenerii noștri în democrație. Și pentru ei echipa națională de rugby Springbok este o comoară. Dacă le luăm asta, i-am pierdut. Și dovedim că suntem ceea ce ei s-au temut cel mai mult că vom fi. Trebuie să fim mai buni decât atât. Trebuie să-i suprindem cu compasiune, cu reținere și generozitate.

Știu. Cunosc toate lucrurile pe care ei ni le-au refuzat. Dar acum nu este timpul să celebrăm o victorie minoră. Acum este timpul să reconstruim națiunea noastră folosind fiecare cărămidă pe care o avem la dispoziție - chiar dacă această cărămidă este colorată în verde și auriu (culorile echipei Springbok - n.n).
M-ați ales liderul vostru. Lăsați-mă acum să vă conduc. (…)".
Va obține cu o majoritate de 1 vot salvarea echipei Springbook, contribuind esențial la reconcilierea națională. Mandela este simbolul victoriei împotriva unuia dintre cele mai opresive sisteme dictatoriale rasiste din istoria lumii. Iar acest scurt episod este o mostră din ceva ce politicienilor noștri le lipsește cu desăvârșire: suveranitatea.


×