Satul romanesc va avea viitor numai daca vom trece la un nou stil de a face agricultura. E vremea sa fie puse de acord stiinta moderna si metodele traditionale de dinainte de razboi, cand graul nostru era cautat de toate brutariile si patiseriile din Europa.
Fostul ambasador al Statelor Unite, care a calatorit mult prin Romania, a afirmat intr-o imprejurare ca a vazut nenumarate lucruri bune. Dar si lucruri rele. Intre care⦠slanina. Banuiesc cum au reactionat taranii din satele Zalaului sau cei din Maramures. Multi dintre ei pot sa jure cu mana pe inima ca o masa cu slana, pita, ceapa si palinca ar putea concura cu multe dintre bunatatile astei lumi. Iata insa ca nu numai dl Michael Guest gandeste asa, ca slanina ar fi un lucru rau, ci si tot mai multi dintre medicii romani. Adevarul e ca, desi pita, ceapa si palinca taie ceva din raul pe care il poate face slana, combinatia ramane nociva. Ar fi o solutie sa renuntam la slanina? Poate ca da. Numai ca n-o vom face din proprie initiativa. Niciodata. Fara indoiala insa ca intelegerile cu Uniunea Europeana, in curs de perfectare, vor contribui si la producerea unor schimbari in alimentatia romanilor. Chiar daca nimeni de la Bruxelles nu se va uita in farfuriile noastre. Dar vor fi tot mai atenti la stilul nostru de a face agricultura. Si la industria noastra alimentara. Iar noi, daca vrem intr-adevar sa castigam pariul european, n-avem de ales. Vom fi nevoiti sa incepem sa preparam hrana sanatoasa, pentru consumul intern si pentru export, folosind produse obtinute dintr-o agricultura sanatoasa. Zootehnia e cel dintai teren de incercare. Aici, cu deosebire, e nevoie de transformari radicale. Ceea ce nu inseamna ca sunt demne de luat in seama prorocirile ce se tot vantura in vremea din urma, ca vom vedea stingandu-se o traditie: cresterea animalelor si pasarilor in gospodariile taranesti, pentru comercializare. Gospodaria taraneasca va continua sa aiba un rol important in aprovizionarea din belsug a pietei alimentare cu lapte, branzeturi, oua si chiar carne. Numai ca, de aici inainte, tot mai mult, vor avea cautare numai produsele in realizarea carora vor fi respectate retete ecologice. La fel stau lucrurile si in cultivarea pamantului. Este cert ca taranii cu spirit gospodaresc s-ar putea imbogati practicand o agricultura in stil traditional, cu ingrasaminte naturale. Dar punand la lucru si stiinta moderna. Produsele obtinute ar putea sa fie vandute pe bani grei in toata lumea, din America pana in Japonia. Cine i-ar putea ajuta? Statul, desigur. Nu cum a facut-o pana acum, prin structuri birocratice si hipercentralizate. Ci prin legi bune si structuri de piata, care sa-i stimuleze pe tarani si sa le indrepte atentia catre preocupari de acest fel. Exista la noi chiar o experienta notabila, din perioada interbelica, numerosi tarani fiind antrenati atunci in cultivarea unui tutun de o calitate speciala. Cand stimulentele si preocuparea au disparut, imediat dupa razboi, s-a naruit si cultura acestui tip de tutun.Citește pe Antena3.ro