x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Urmează experimentul Siegfried Mureșan?

Urmează experimentul Siegfried Mureșan?

de Serban Cionoff    |    08 Mai 2018   •   21:15
Urmează  experimentul Siegfried Mureșan?

Vi s-a părut surprinzător faptul că președintele Klaus Iohannis consideră  că „este imperioasă demisia doamnei Dăncilă pentru a face loc unor oameni responsabili și competenți”? Ei bine, v-ați înșelat, fiindcă între timp a și apărut pe piață numele noului „premier al meu” pe care, foarte probabil și cât de curând, îl va anunța domnul președinte. Siegfried Mureșan se numește acesta, după cum ne-a dat de veste Sabina Iosub, corespondenta la Bruxelles a canalului Antena 3. „Un fix ins cultivat în laborator”, după cum l-a caracterizat, sec, Bogdan Chirieac, om forte chibzuit la vorbă, care a mai spus că foarte posibilul iepuraș scos din jobenul prezidențial este o persoană care „nu are nimic biologic, natural”.

 Să fie,asta, doar o reeditare a scenariului Cioloș, așa după cum înclină să creadă mulți comentatori? Sau va fi, mai degrabă, o ediție revăzută și adăugită? Sincer să fiu înclin că este de preferat să luăm în calcul cea de a doua ipoteză, mai ales dacă ținem seama un anumit eveniment petrecut mai zilele trecute și al cărui personaj principal a fost tocmai Siegfried Mureșan. Este vorba despre trecerea acestuia de la PMP, partidul lui Traian Băsescu, la PNL. Partid care, după cum bine se cunoaște, l-a propulsat și pe președintele în exercițiu al României.  Schimbare de partid- sau și de lider?- pe care, Andi Cristea, europarlamentar din aceeași generație cu împricinatul, consideră că poate dovedi „cât de relative îi sunt valorile,labilitatea politică”.

Desigur, este și acesta un mod de a judeca lucrurile, deși dacă cercetăm mai departe, vedem că există niște anumite afinități între domnul președinte al tuturor românilor și posibilul său ales pentru șefia executivului scumpei noastre patrii. Trecem,deocamdată, peste anumite afinități etnice dintre domul președinte și tânărul europarlamentar, care, poate, și-au spus cuvântul și atunci când acesta din urmă declara peste în ianuarie 2018: „Trebuie ieșit la protest”. Imperativ categoric prin care Siegfried Mureșan demonstra că este gând la gând cu bucurie cu domnul președinte și cu #rezistenții săi.

 În acest fel,  vorba înțeleptului „pas cu pas”, ajungem la chestiuni de fond, de majoră însemnătate. Adică la consonanțe ideatice în cestiuni arzătoare, la ordinea zilei. Ca, de pildă, această zicere a lui Siegfried Mureșan despre „reformele din ultimii 10 ani în domeniul justiției” care „sunt puse sub semnul întrebării de acțiunile politice ale PSD-ALDE”. Nu vi se pare că este un citat preluat direct din tezaurului gândirii politice și juridice a președintelui Klaus Iohannis? Firește că da, chiar dacă este un citat fără ghilimele și fără menționarea expresă a autorului variantei princeps. Nu vă grăbiți să cu acuzația de plagiat fiindcă istoria gândirii universale înregistrează numeroase exemple de idei geniale emise de mai mulți autori, ceea ce dovedește că mari spirite se întâlnesc sub zodia absolutului. Dovadă că, și de data asta, Klaus Iohannis și Siegfried Mureșan au emis aserțiuni aproape identice și ca formă și ca fond. Așa cum este cazul și cu sentința categorică lansată tot de către Siegfried Mureșan - „criza politică și economică declanșată de PSD-ALDE” și care, iarăși, seamănă ca două picături de apă cu o altă memorabilă cugetare a președintelui Klaus Iohannis.  

 Aș putea merge mai departe și să vă spun că Siegfried Mureșan este mai mult decât un afin al domnului președinte. Domnia sa este chiar  un precursor al unor aserțiuni de dată recentă pe care le-a emis domnul Klaus Iohannis despre premierul Viorica Dăncilă. Citez: „Un prim ministru care completează lipsa de competență cu servilismul față de partid”. Și care, pe cale de consecință, „nu este ceea ce are nevoie România”. De prisos să mai încarc pagina cu alte citate similare din președintele Klaus Iohannis cu și despre primul ministru actual, fiindcă adevărul faptelor este de necontestat.

Cât privește povestea cu „servilismul față de propriul partid” din care Siegfried Mureșan face cap de acuzare la adresa Voricăi Dăncilă, aici cred că domnul cu pricina este, la ora asta, cel mai nimerit să emită o asemenea idee! Păi despre cel fel de „servilism față de propriul partid” ar putea să fie suspectat domnia sa atât vreme cât a trecut cu arme și bagaje în tabăra PNL-ului și a lui Ludovic Orban, care foarte probabil îl vor arunca în ring ca viitor premier, gând la gând cu bucurie cu domnul președinte? Lăsându-i,astfel, cu ochii în soare pe Traian Băsescu și pe PMP-iștii săi! Care Traian Băsescu et comp îl vedeau, și ei, tot pe Sigfried Mureșan, numai bun de premier, încă de prin ianuarie anul curent.     

Situație în care poate că nu ar strica să ne amintim ce declara Teodor Baconschi despre Sigfried Mureșan cu vreo trei anișori în urmă, adică pe la anul 2015: „Siegfried Mureșan a devenit eurodeputat pe „locul” la care a renunțat Elena Băsescu și cu sprijinul acesteia la Traian Băsescu”. Destăinuire semnificativă după care vine și concluzia: „Nimic nu îl recomanda ca CV pentru a o lua înaintea celor pe care i-a eliminat printr-un aranjament netransparent”.

Mai este, oare, nevoie să vă conving cât de transparente sunt motivele pentru care a devenit cât se poate  de plauzibilă ipoteza ca experimentul de laborator Siegfried Mureșan nu este doar o simplă vorbă în vânt? Despre ce laborator este vorba în propoziție?- să nu mă mai întrebați fiindcă pe parola mea că nu știu ce să vă răspund…

×
Subiecte în articol: siegfried muresan