x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vedete

Vedete

de Tudor Octavian    |    28 Sep 2005   •   00:00
Vedete

Se poate intampla si asa, ca toata lumea sa se slujeasca de un cuvant si nimeni sa nu stie ce inseamna. Tinerii admira neconditionat vedetele, dar daca-i intrebi ce-i aia o vedeta, raspunsul e acelasi la toti: apare la televizor. S-ar parea ca statutul de vedeta e asigurat de frecventa prezentelor pe micul ecran. Politicienii insa bat zilnic televiziunile si totusi nu-s vedete. Popularitatea nu-i totul. Unii actori sunt cunoscuti de intreaga tara, la televiziune sunt ca la ei acasa, cat despre legitimitatea profesionala, nu e om care sa le-o conteste, findca au dobandit-o in ani lungi de succese. Cum, Doamne iarta-ma!, sa le spui lui Malaele sau Maiei Morgenstern vedete! Ii jignesti. Insulti intreaga breasla actoriceasca. Ei sunt artisti, nu vedete. Vedetele, s-ar zice, au tot ce-i nevoie ca sa devina artisti si, cu toate astea, nu ajung decat vedete. Niste vedete oarecare.

Un artist se defineste prin ceea ce este: o vedeta, prin ce nu este si n-o sa fie niciodata. Vedeta de televiziune e o persoana care vorbeste continuu si nu spune nimic. Nu se poate alcatui o antologie cu zicerile de duh ale vedetelor. In schimb, una cu tampeniile pe care le turuie intr-o voiosie, de dimineata pana seara tarziu, da. O anume istetime de platou e proprie vedetei. Dar si o anume disponibilitate pentru interviuri. Dupa multimea interviurilor acordate de vedete, nu conteaza cui si despre ce, se poate afirma ca e vedeta persoana care-si da cu parerea oricand despre orice, cu conditia sa nu fie silita sa spuna si ceva destept. Nu exista publicatie, care sa nu tipareasca pagini din viata vedetelor. Deschizi o revista de calatorii si dai de o relatare a voiajelor de placere ale unei vedete. Deschizi una pentru adulti si afli cum sta cu sexul anal o foarte distinsa prezentatoare de stiri. Poti sa deschizi si o revista a pompierilor, vedetele tot despre sex vor delira. Deosebirea dintre o curva, care sta de vorba cu un reporter, si o vedeta, care n-are nimic de ascuns, e ca boarfa-i intotdeauna mai pudica. Tarfele fac caz de sexul lor doar la politie. Vedetele, chiar si neintrebate. Vedetele sunt ca poetii: daca la 40 de ani nu ajung carturari, n-au nici un motiv sa se mai cheme poeti. Vedete zbarcite nu angajeaza nimeni. Singura vedeta mai coapta, care, in loc sa stea acasa, ocupa locul uneia mai tanara, nu mai da, ca-n anii trecuti, lectii de sex, ci de slabit, de intins pielea, de taiat bataturile si de ars gazul.

Vedetele nu ies la pensie ca vedete. S-a dus tineretea, s-a dus si vedeta. Vedetele-s numai vedete de televiziune. Radioul n-are vedete, fiindca la radio e nevoie de glas si minte, nu de tate si fese. Nici teatrul nu naste vedete. Actorii devin vedete tv cand nu reusesc sa ajunga actori si mari actori. Iar actritele niciodata. Cu exceptia, fireste, a cazurilor cand joaca in reclamele pentru detergenti, sampoane si solutii care vindeca matreata.

×
Subiecte în articol: editorial vedete vedeta