O mulţime de oameni au invadat sâmbătă cele trei restaurante McDonald's din Reykjavik, cu câteva ore înainte de închiderea lor definitivă. Ei au dorit să apuce să mânca pentru ultima dată celebrii hamburgeri favoriţi, relatează AFP. "Am lucrat aici şase ani şi n-am avut niciodată atât de lucru ca-n ultimele zile", a declarat un angajat.
Compania americană de fast-food a decis să se retragă din Islanda din cauza costurilor antrenate de colapsul economic prin care trece ţara. Islanda devine astfel unul dintre puţinele state din Europa de Vest în care marca americană nu va fi prezentă. Într-unul din restaurantele din capitală se aştepta 20 de minute la coadă până la preluarea comenzii, în timp ce cozile de maşini de la drive-in provocau ambuteiaje. Jon Gardar Ogmundsson, proprietarul companiei Lyst, operatorul restaurantelor McDonald's din Islanda, a explicat că a trebuit să apeleze la suplimentări de personal şi că la un moment dat chiar au rămas fără BigMac.
"Suntem aici pentru a spune 'la revedere' ", a declarat Orri Hreinsson care, împreună cu doi dintre amicii săi, au luat 12 cheeseburgeri. "Nu eram clienţi fideli şi nu ne vor lipsi prea mult după închidere", adaugă prietenul lui, Sindri Sigurjonsson. "Va fi mai amuzant să mergi să-i mănânci în străinătate", spune şi Theodor Olafsson. "Decizia nu a fost uşor de luat", a mărturisit Jon Gardar Ogmundsson când a anunţat luni închiderea restaurantelor. "Motivele ţin de contextul economic dificil şi de prăbuşirea cursului coroanei islandeze. Este o decizie pe care am luat-o în acord cu McDonald's", a adăugat el.
În Islanda, McDonald's a cerut ca tot ceea ce se servea în restaurantele sale, inclusiv ambalajele, carnea, legumele şi brânza să fie importate, piaţa islandeză fiind prea mică pentru a fabrica produsele necesare. Restaurantele lui Ogmundsson îşi importau până în prezent produsele din Germania, dar costurile s-au dublat după ce prăbuşirea coroanei islandezei a afectat factura importurilor. Începând din martie 2008, valoarea euro în raport cu coroana islandeză a crescut cu 80%.
Citește pe Antena3.ro