In vreme ce negociem cu italienii ratele lunare de infractori rambursaţi, in ţară e prăpăd. Ţepele date conductelor cu combustibil, atacurile la liniile CFR şi furturile forestiere ţin de preistoria perioadei de tranzit. Hoţia e singurul domeniu unde timpul nu are deloc răbdare. Nu lasă pe măine ce se poate umfla azi cu convoiul. Nu manufacturier, ci industrial. Aşa s-a ajuns şi sus. Sus de tot. Meseriaşii de azi, c
In vreme ce negociem cu italienii ratele lunare de infractori rambursaţi, in ţară e prăpăd. Ţepele date conductelor cu combustibil, atacurile la liniile CFR şi furturile forestiere ţin de preistoria perioadei de tranzit. Hoţia e singurul domeniu unde timpul nu are deloc răbdare. Nu lasă pe măine ce se poate umfla azi cu convoiul. Nu manufacturier, ci industrial. Aşa s-a ajuns şi sus. Sus de tot. Meseriaşii de azi, care au refuzat Italia sau Spania, au lovit la vărf. La preşedinţie, la guvern, in insăşi fiinţa naţională, reprezentată prin serviciile secrete.
Trăznetul s-a produs la Cotroceni şi Guvern. Cablurile Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (instituţie ticsită de inţelesuri) , care asigură liniile de telefonie ale Preşedinţiei, Guvernului şi Serviciilor Secrete, au fost săltate şi cărate cu camioanele. Lovitură senzaţională. Ce nu-şi vorbeau Băse şi Tări⦠De aici incolo nu mai au nici mijloace. Li s-a furat cuprul. Le-a mai rămas comunicarea prin morse, steguleţe (ca marinarii) sau fumuri (ca indienii). Dacă măine-poimăine scaunele preşedintelui şi al premierului se vor clatina, vinovate nu vor fi alegerile, ci mafia tălharilor, care e cu ochii pe ele, ca să le scoată la vănzare printr-o consignaţie cu fiţe de magazin de artă.
Băieţii fură cu sărg la Roma sau la Madrid dar şi la Bucureşti, entuziaşti ca in perioadele de glorie de după cataclisme, cănd devalizează fără greţuri casele dărămate şi deposedează morţii de obiectele inutile, de parcă ar presta o salubrizare publică. Dar noi tot nu vrem in ruptul capului să recunoaştem că in Romănia, hoţia este o meserie organizată, cu condică de prezenţă şi structurată pe departamente, o indeletnicire ce "produce" la concurenţă cu economia naţională. Azi, in branşă, talentul e pe locul doi. Contează tehnologia de vărf şi perspectiva clară. Hoţii de anvergură le au pe amăndouă. Au filiale in marile oraşe ale ţării şi căteva capitale europene, nu-şi mai permit să ardă gazul trăind din zbenguielile minorilor prin mijloacele de transport şi manglit in comun.
Organele noastre competente (inclusiv legislativul) par să trateze infracţiunea ca in perioada ei boemă, cănd şuţii dădeau cu jula din plictis, ca un prinos adus artei de resort, ignorănd vinovat că tunurile (nu le confundaţi cu şmecheriile corupţilor, aia e concurenţa) prind viaţă deopotrivă cu profesionişti şi cu foarte grave complicităţi. Altfel e greu de explicat de ce, cunoscăndu-se detaliul că un cablu furat lasă fără telefon cel puţin 2.000 de abonaţi, hoţia respectivă nu este considerată un atentat la siguranţa naţională. Aşa s-a ajuns fără indoială şi la jefuirea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, atac ce pune pe butuci telefoanele primelor instituţii ale ţării.