x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Belarus va cheltui patru miliarde de dolari pentru prima sa centrală nucleară

Belarus va cheltui patru miliarde de dolari pentru prima sa centrală nucleară

de Nicoleta Craciun    |    16 Ian 2008   •   00:00
Belarus va cheltui patru miliarde de dolari pentru prima sa centrală nucleară

Belarus va cheltui patru miliarde de dolari pentru construcţia primei sale centrale nuclearoelectrice, care va permite reducerea dependenţei de import a energiei din Rusia, a declarat presedintele Belarus, Alexander Lukashenko

Belarus va cheltui patru miliarde de dolari pentru construcţia primei sale centrale nuclearoelectrice, care va permite reducerea dependenţei de import a energiei din Rusia, a declarat presedintele Belarus, Alexander Lukashenko. “Construcţia unei centrale nucleare este obiectivul nostru strategic. Decizia noastră este una istorica având în vedere importantţa sa pentru independenţa economică, energetică şi politică a Belarusului”, a declarat Lukashenko. Potrivit acestuia, primul reactor al noii centrale ar urma să intre în funcţiune în 2018 iar al doilea în 2020, urmând a asigura 30 la suta din necesarul de energie electrică a ţării.

 

Pentru desemnarea companiei care se va ocupa de construcţia noii centrale Belarus va alege între grupul francez Areva SA, cel mai mare producator mondial de reactoare nucleare, compania americană Westinghouse-Toshiba Corp. şi grupul rus  Atomstroyeksport, controlat în proporţie de 49,8 la sută de gigantul Gazprom. Lukashenko a anunţat că Belarus va contracta un împrumut extern şi va utiliza şi fonduri de la buget pentru a acoperi costul lucrărilor de construcţie.

 

Belarus depinde de importurile energetice din Rusia, în special de grupul Gazprom care se ocupă de livrarile de gaze naturale. Anul trecut Gazprom a ameninţat în repetate rânduri că va întrerupe livrarile de gaze naturale pe fondul disputelor între autorităţile de la Minsk şi Moscova. Până în 2010 Gazprom vrea să majoreze preţul gazelor naturale livrate Belarusului până la preţurile percepute clienţilor săi occidentali.

 

Belarus este una din ţările cele mai afectate de explozia din 1986 a centralei de la Cernobâl, accident care a răspândit  radiaţii în Ucraina, Belarus, Rusia şi nordul Europei. Estimarile referitoare la numărul persoanelor afectate de radiaţiile provocate de acest accident variază între 40.000 şi 400.000 de persoane.

×
Subiecte în articol: magazin belarus