x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Belgrad / Masă rotundă pe tema Kosovo

Belgrad / Masă rotundă pe tema Kosovo

de Corina Andriuta    |    25 Feb 2008   •   00:00
Belgrad / Masă rotundă pe tema Kosovo

12:39 • Prim-vicepremierul rus, Dmitri Medvedev, şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, au ajuns luni la Belgrad, pentru a discuta cu responsabilii sârbi despre cooperarea bilaterală şi despre independenţa Kosovo, respinsă vehement de cele două ţări, informează lenta.ru.

Prim-vicepremierul rus, Dmitri Medvedev, şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, au ajuns luni la Belgrad, pentru a discuta cu responsabilii sârbi despre cooperarea bilaterală şi despre independenţa Kosovo, respinsă vehement de cele două ţări, informează lenta.ru.

DIALOG. Medvedev, favorit la alegerile prezidenţiale din 2 martie, şi Lavrov au început întâlnirile cu preşedintele sârb, Boris Tadici. În timpul acestei scurte vizite vor discuta şi cu premierul sârb, Vojislav Kostuniţa. Rusia respinge, ca şi Belgradul, independenţa unilataeral proclamată de Kosovo la 17 februiarie şi recunoscută până în prezent de 18 ţări, printre care puteri occidentale. Medvedev şi Lavrov urmează să se deplaseze la Pancevo (15 kilometri nord-est de Belgrad) pentru a vizita rafinăria celui mai mare grup petrolier sârb, Industria petrolieră a Serbiei (NIS), potrivit presei locale. Această rafinărie a fost bombardată în 1999 de NATO, care a intervenit pentru a pune capăt conflictului din perioada 1998-1999 dintre forţele sârbe şi gherila separastistă albaneză. La sfârşitul lunii ianuarie, Belgradul şi Moscova au semnat mai multe acorduri de cooperare în domeniul gazelor şi în cel petrolier. Un prim acord se referă la preluarea controlului de către Gazprom asupra grupului NIS, cu 51% din capitalul companiei. Al doilea acord este "unul de cooperare" interguvernamentaăl între cele două ţări, care prevede participarea Serbiei la proiectul South Stream, destinat diversificării rutelor de transport pentru gazul rus către Europa.

×
Subiecte în articol: magazin