x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Beretele verzi

Beretele verzi

de Raluca Grintescu    |    04 Apr 2008   •   00:00

Într-un avanpost îndepărtat din par­tea central-sudică a Afganistanu­lui, cunoscut sub numele de Baza Co­bra, un grup de americani se află la limita dintre supremaţia legii şi cea a terorii.

Într-un avanpost îndepărtat din par­tea central-sudică a Afganistanu­lui, cunoscut sub numele de Baza Co­bra, un grup de americani se află la limita dintre supremaţia legii şi cea a terorii. Ei sunt Beretele verzi şi fac parte dintr-o divizie de elită a Ar­ma­tei Americane, responsabilă cu pro­tec­ţia civililor de furia talibanilor. Pentru acest film, Pentagonul a permis accesul echipei National Geographic Channel timp de zece zile pentru a filma viaţa acestor americani greu încercaţi de experienţele războiului, renunţând la limita de 48 de ore pe care o impunea jurnaliştilor detaşaţi la faţa locului. Dar lucrurile au luat brusc o întorsătură tragică, din cauza unei explozii provocate de cel mai scump dispozitiv exploziv improvizat folosit până acum în răz­boiul din Afganistan, explozie ce a omo­rât doi sol­daţi, a rănit grav alţi cinci, afectând chiar şi echipa NGC.

 

 

CU DEDICAŢIE. La 5 aprilie, de la ora 22:00, National Geographic Channel vă prezintă în premieră “Beretele verzi în acţiune”, un documentar ce aduce în prim-plan sacrificiile, provocările şi riscurile fatale pe care soldaţii americani le au de înf­runtat în fiecare zi în prima linie. Filmul prezintă mărturii directe ale soldaţilor din bază despre viaţa lor, de la rutina activităţilor din interiorul bazei până la misiunile periculoase în satele învecinate, inclusiv o adunare istorică a şefilor de triburi care caută ajutor împotriva talibani­lor ce le-au invadat casele.

 

 

Acest film, dedicat soldaţilor de la Baza Cobra şi celor doi care şi-au pier­dut viaţa în acea zi: sergentul Kyu H. Chay, 34 de ani, tată a doi copii, şi translatorul Fattah Karimi. Am­bii bărbaţi au primit cetăţenia americană – au ales să fie americani şi să servească ţara într-un avanpost înde­părtat din ceea ce uneori este numit un război uitat.

×
Subiecte în articol: documentar