x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Bill Gates – "În secolul XXI capitalismul trebuie să servească şi celor săraci"

Bill Gates – "În secolul XXI capitalismul trebuie să servească şi celor săraci"

24 Ian 2008   •   00:00

13:22 Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, prezent joi la Forumul Economic Mondial de la Davos, va face un apel la liderii politici şi de afaceri în sensul ajustării sistemului capitalist actual, utilizând forţele care interacţionează pe piaţă, pentru a soluţiona problemele ţărilor sărace.



Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, prezent joi la Forumul Economic Mondial de la Davos, va face un apel la liderii politici şi de afaceri în sensul ajustării sistemului capitalist actual, utilizând forţele care interacţionează pe piaţă, pentru a soluţiona problemele ţărilor sărace.

"Trebuie să găsim o cale astfel încât acele aspecte ale capitalismului care îi deservesc pe cei bogaţi să servească şi celor mai săraci", se arată într-o copie a discursului lui Gates pregătit pentru forumul economic, citată de Wall Street Journal.

Gates nu renunţă la convingerea că cel mai bun sistem economic este asigurat de capitalism, însă, într-un interviu acordat săptămâna trecută Wall Street Journal, el a indicat că "nu mai are răbdare cu neajunsurile acestui regim", observate în timpul călătoriilor sale în lume.

El notează în special că progresele în domeniul tehnologiei, al îngrijirii sănătăţii şi al educaţiei îi avantajează în general pe cei bogaţi şi îi ocolesc pe cei săraci.

În urmă cu trei săptămâni, în timpul unui zbor spre casă, după o vacanţă în Noua Zeelandă, Gates a notat pe hârtie mai multe răspunsuri la întrebarea de ce capitalismul, care aduce beneficii pentru mulţi oameni, defavorizează mare parte a populaţiei lumii. Aceste idei au fost reluate şi puse în forma discursului pe care Gates îl susţine joi la reuniunea anuală de la Davos a liderilor politici şi de afaceri internaţionali.

Printre măsurile susţinute de Gates se numără impulsionarea companiilor pentru dezvoltarea unor afaceri care să se concentreze asupra furnizării de produse şi servicii pentru cei săraci.

"Un astfel de sistem ar avea o misiune dublă: generarea de profit şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru cei care nu sunt avantajaţi de interacţiunea forţelor pieţei", se spune în textul discursului lui Gates.

În acest context, Gates dezvăluie, la Davos, unele dintre obiectivele sale personale după ce se va retrage, în iunie, din funcţia de director tehnic al Microsoft, păstrând însă poziţia de preşedinte, şi se va concentra asupra fundaţiei Bill&Melinda Gates, implicată în proiecte de caritate.

Astfel, Gates se va implica activ în procesul de convingere a companiilor să ia măsuri pentru ajutorarea populaţiei mai sărace a globului.

"Ideea este să încurajezi companiile să aducă împreună cei mai inovatori gânditori şi să analizeze problemele celor nevoiaşi, dincolo de oportunităţile pieţei", spune el.

Argumentul lui Gates, indicând asupra profitabilităţii activităţilor care îi deservesc pe cei săraci, este pus la îndoială de analişti.

"Dimensiunea tranzacţiilor este atât de mică, încât de cele mai multe ori nu rentează pentru companiile private", a spus William Easterly, profesor la Universiatatea din New York şi fost economist al Băncii Mondiale.

Cu discursul de joi, numele lui Gates se va alătura altor personalităţi care au susţinut, de-a lungul timpului, că regimul capitalist nu poate soluţiona problemele sociale de amploare.

Gates este de părere că marile companii trebuie să aloce cei mai buni oameni pentru proiectele de rezolvare a problemelor celor săraci, considerând că impactul acestei abordări este mai puternic decât cel al donaţiilor şi al activităţilor de voluntariat.
Guvernele trebuie să adopte politici şi să pună la dispoziţia companiior stimulente financiare pentru proiectele de îmbunătăţire a vieţii celor săraci.

"Dacă putem folosi primele decenii ale secolului XXI identificând soluţii la nevoile celor săraci, care să genereze şi profit pentru companii, vor găsi modalitatea sustenabilă de a reduce sărăcia la nivel mondial", spune Gates la Davos.

Reuniunea anuală de la Davos, la care participă lideri politici şi de afaceri, a început miercuri şi se va încheia duminică.
Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin gates saraci