x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Bucătar şef la Ritz – homeless beţiv şi luptător antialcool.

Bucătar şef la Ritz – homeless beţiv şi luptător antialcool.

de Simona Lazar    |    21 Mai 2011   •   08:10
Bucătar şef la Ritz – homeless beţiv şi luptător antialcool.

Ce ti-e si cu destinul omului! Acum esti pe culmi, acum pe fund de prapastie... Unul dintre marii gastronomi britanici ai deceniului noua din secolul trecut, Michael Quinn, a trecut cu viteza fulgerului de la glorie la decadere. Intre 1981 si 1986, el a condus bucataria unuia dintre cele mai stilate hoteluri londoneze, Ritz (unde, intre altele, a fost chef o vreme si celebrul Escoffier). Faima lui era in crestere, calatorea prin lume, facea demonstratii culinare, aparea la emisiuni TV. Si, intr-o zi, nici nu si-a dat seama cand si cum, ajunsese in strada, cu mana intinsa ca sa ceara un banut pe care sa-l cheltuiasca pe doza zilnica de alcool. O "doza" maricica bine! Celebrul chef londonez avea probleme mari cu alcoolul inca dinainte de a prelua sefia bucatariilor de la Ritz, dar se amagea singur ca poate pune oricand capat tentatiilor. "Ce vreti?", obisnuia el sa spuna, "orice bucatar care are in bucatarie o sticla buna de bautura mai gusta un pahar...". Doar ca paharul lui era ori foarte mare, ori fara fund. Dupa mai multe internari in clinici de dezalcoolizare, Quinn a renuntat sa mai lupte, a demisionat si, apoi, pierzandu-si faima, averea, familia, a ajuns sa doarma de-a dreptul in strada.

Calvarul lui s-a incheiat in septembrie 1996, cand a fost internat in stare grava, cu insuficienta hepatica. Aproape ca "trecuse linia", medicii nu sperau preau mult, asa ca au chemat un preot la capataiul patului lui de spital. "Venise sa imi dea ultima impartasanie", a declarat el pe un post de televiziune neo-zeelandez, in timpul unei conferinte antialcool, "si am inteles dintr-o data ca daca nu renunt la alcool voi muri. Era ultima sansa sa mai fac ceva. Si atunci viata mea s-a schimbat".

In scurt timp, alcoolicul s-a transformat intr-un tenace luptator antialcool. A infiintat o fundatie - "Ark" - care se ocupa cu problemele de alcoolism ale lucratorilor din industria ospitalitatii. "Lucratorii din industria ospitalitatii au in jurul lor cantitati mari de alcool, dar asta nu inseamna ca sunt sortiti sa devina alcoolici. Ei trebuie sa stie cum sa se bucure de o bautura buna, fara sa devina dependenti." De cativa ani, Quinn si-a reluat turneele internationale si aparitiile televizate, de data aceasta avand o cu totul alta tema decat cea din anii '80. Nu mai intra in bucatarie, dar are foarte multi prieteni bucatari de top, care il sprijina in toate actiunile fundatiei, intre acestia aflandu-se Jamie Oliver, Gordon Ramsay si Heston Blumenthal.

×
Subiecte în articol: antialcool ritz alcoolism