Consiliul Naţional de Investigaţii (CNI) din Italia a propus "construirea" unei copii virtuale a Capelei Sixtine, ca măsură de reducere a afluenţei uriaşe de vizitatori care, potrivit directorului Muzeelor Vaticane, Antonio Paolucci, ameninţă procesul de conservare a frescelor, transmite Efe, citat de Agerpres.
"Ideea este de a lansa un proiect privitor la un muzeu virtual, care să permită publicului să profite mai mult de vizita propriu zisă, dar şi să înţeleagă mai bine conţinutul operei artistice, având la dispoziţie un instrument suplimentar pentru a accede la acest important patrimoniu", a explicat Eva Pietroni, coordonatorul CNI pentru Institutul de Tehnologii Aplicate Bunurilor Culturale.
Proiectul se bazează pe succesul avut de sala multimedia, instalată în 2003 la intrarea în Muzeul Civic din Padua. Sala cuprinde reproducerea, în format 3D, a frescelor pe care Giotto le-a realizat pentru Capela Scrovegni, găzduită de oraşul italian.
"Obiectivul nostru este regularizarea fluxului de vizitatori, nu să închidem Capela Sixtină pentru public. Pur şi simplu, vizitatorul va avea la dispoziţie un instrument care îl va ajuta să se orienteze mai bine şi să intre în capelă după ce s-a familiarizat deja cu conţinutul acesteia", menţionează Pietroni.
În acest mod, susţine expertul, vizitatorul "îşi va completa informaţiile deţinute şi se va apropia de operă dintr-o altă perspectivă, putând capta astfel elemente pe care altfel nu le-ar fi perceput".
Vinerea trecută, directorul Muzeelor Vaticane, Antonio Paolucci, a lansat un semnal de alarmă vizavi de procesul de conservare a frescelor din Capelă. "Spaţiul respectiv este vizitat zilnic de mii de persoane, fiind necesar să facem unele schimbări pentru a proteja picturile realizate de Michelangelo, Botticelli şi Perugino".
Citește pe Antena3.ro