x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ce le lipseşte

Ce le lipseşte

21 Sep 2007   •   00:00

Bunicii spun că in mormănt omul nu ia decăt patru scănduri. Şi trupul, bineinţeles. Sunt unele cazuri in care nici măcar corpul nu este intreg. Un exemplu in acest sens este John Wilkes Booth (asasinul preşedintelui american Abraham Lincoln).

Bunicii spun că in mormănt omul nu ia decăt patru scănduri. Şi trupul, bineinţeles. Sunt unele cazuri in care nici măcar corpul nu este intreg. Un exemplu in acest sens este John Wilkes Booth (asasinul preşedintelui american Abraham Lincoln). La nu mai puţin de 12 zile de la moartea lui Lincoln, criminalul a fost la răndul său răpus de un glonte care i-a intrat in ceafă. Trupul său a fost inmormăntat intr-un loc nemarcat din cimitirul Baltimore’s Green Mount. Numai că-i lipsea ceva. Mai exact vertebrele trei, patru şi cinci, care au fost scoase in timpul autopsiei pentru a se găsi glonţul. După aceea au rămas in "custodia" medicilor legişti. Respectivele oscioare "odihnesc" acum, potrivit site-ului CNN, intr-o vitrină a Muzeului Naţional de Sănătate şi Medicină din Washington DC.

GENIU LA PĂSTRARE. Inainte de a muri, Albert Einstein a declarat că vrea să-şi doneze trupul pentru a fi folosit pe post de cobai in folosul progresului ştiinţei. N-a lăsat niciodată ceva scris in acest sens. Aşa se face că familia l-a incinerat şi n-a mai rămas decăt cenuşă din ceea ce a fost marele fizician. Cu o singură excepţie. Dr Thomas Harvey, patologul care a realizat autopsia, n-a dorit insă să ardă bunătate de materie cenuşie. Drept urmare, a scos creierul de geniu şi timp de 30 de ani l-a ţinut la păstrare in locuinţa sa din Wichita. Cănd au auzit grozăvia, rudele omului de ştiinţă n-au fost prea incăntate. Insă, in cele din urmă au fost de acord cu Harvey, ba mai mult şi-au dat acceptul asupra "felierii" in 240 de secţiuni a creierului lui Einstein, bucăţi care au fost impărţite diverşilor cercetători pentru a fi studiate.

CAPUL LUI CROMWELL VREM. Oliver Cromwell, conducătorul revoluţiei engleze, n-a avut parte de "odihnă" veşnică. La doi ani după moartea sa (1658), trupul i-a fost exhumat şi spănzurat de către reprezentanţii monarhiei, apoi a fost abandonat intr-un mormănt nemarcat. Mai puţin capul, pe care l-au infipt intr-un par şi l-au expus in Westminster Hall, pentru a da de găndit celor care mai intenţionează să răstoarne monarhia. Capul lui Cromwell a rămas acolo timp de 20 de ani. In 1814 a fost cumpărat de Josiah Henry Wilkinson (care, se pare, folosea capul lui Cromwell pentru a anima petrecerile la care participa).

"STONEWALL" JACKSON. Generalul Thomas Jackson a fost o figură emblematică a războiului civil dintre unionişti şi sudişti. A fost "botezat" Stonewall (perete de stăncă) datorită modului său de a călări ţanţoş printre gloanţe. Porecla nu i s-a potrivit, generalul fiind rănit grav in mănă in timpul bătăliei de la Chancellorsville. Şi nu de adversari, ci de unul dintre camarazii de luptă. Medicii au fost nevoiţi să-i amputeze braţul care a fost ingropat in apropierea oraşului Ellwood din Virginia. Opt ani mai tărziu, Stonewall a fost răpus de o banală pneumonie, trupul său fiind ingropat in Lexington (Virginia).

In cele patru zări

Despre Sfăntul Francis Xavier putem spune că este impărţit in cele patru zări. După moartea sa, in 1552, trupul i-a fost deshumat in nenumărate rănduri. Oamenii l-au sfărtecat pur şi simplu, pentru că doreau să aibă măcar o părticică din sfănt. In zilele noastre, jumătate din măna stăngă este in Cochin (India), cealaltă jumătate in Malacca (Malayezia), braţul drept este la Roma şi multe oraşe pretind că deţin moaştele sfăntului. Ce-a mai rămas din trupul lui Francis Xavier se odihneşte in Goa, India.

Bărbăţie de impărat

Napoleon Bonaparte a murit la 5 mai 1821, in exil. In ziua următoare, o echipă de medici şi foarte mulţi martori, printre care şi preotul Ange Vignali, au participat la autopsierea cadavrului. Se pare că Vig-nali a dorit să ia ceva suvenire, de vreme ce, in 1916, urmaşii acestuia au scos la licitaţie o colecţie de "rămăşiţe" napoleoniene. Ei chiar s-au lăudat că in colecţie este inclus şi penisul Micului Caporal. Deşi nu se ştie cu exactitate dacă bărbăţia ii aparţine chiar primului impărat al Franţei,mulţi oameni s-au inghesuit s-o cumpere. In prezent, aceasta se află in posesia unui urolog american.

×
Subiecte în articol: magazin trupul