x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Chişinău - poveşti electorale / Petre Roman şi Nicolae Dabija promit legi pentru românii din afara ţării

Chişinău - poveşti electorale / Petre Roman şi Nicolae Dabija promit legi pentru românii din afara ţării

de Ovidiu Ciutescu    |    13 Noi 2008   •   00:00

Nicolae Dabija, candidat pentru funcţia de deputat la colegiul Europa de Est, şi Petre Roman, candidat pentru funcţia de senator la colegiul Europa, şi-au prezentat joi programul electoral în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău. Ambii sunt reprezentanţi ai PNL şi promit „o lege specifică privind drepturile cetăţenilor români din afara ţării, în particular din Republica Moldova”.



Fostul prim-ministru Petre Roman este candidat pentru un post de senator în colegiul electoral Europa, iar poetul basarabean Nicolae Dabija a fost desemnat să candideze în colegiul electoral pentru deputaţi care cuprinde statele din Europa de Est ce nu sunt membre ale Uniunii Europene, precum şi din Asia, informează Agerpres. PNL intenţionează să promoveze o lege specifică privind drepturile cetăţenilor români din afara ţării, în particular din Republica Moldova, a declarat Roman, potrivit căruia legile existente îi protejează doar pe românii din interiorul ţării. Roman a mai promis şi atragerea fondurilor europene pentru proiecte ce ţin de Republica Moldova.

Programul candidaţilor PNL include şi eliminarea vizelor dintre Republica Moldova şi România, ceea ce - consideră Petre Roman - va fi posibil cu timpul, pe măsură ce Republica Moldova îşi va securiza la rândul său frontiera cu Ucraina şi va semna Acordul de Asociere cu UE. Nicolae Dabija a menţionat prevederea din programul PNL privind redobândirea şi constatarea cetăţeniei pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova în baza dreptului internaţional, menţionând că actualele proceduri de redobândire a cetăţenei sunt extrem de dificile. Programul mai prevede locuri de muncă în România pentru cetăţenii Republicii Moldova, în condiţii de egalitate cu cetăţenii români; echivalarea diplomelor de studii şi recunoaşterea acestora în România; posibilitatea ca Chişinăul să devină capitala românilor de pretutindeni etc.

Candidaţii PNL au promis de asemenea că vor depune toate eforturile pentru ca Republica Moldova să fie inclusă în pachetul Balcanilor de Vest privind integrarea în UE. Petre Roman şi Nicolae Dabija au precizat că o serie de formaţiuni politice de peste Prut au anunţat deja că îi susţin. Acestea ar fi Alianţa Moldova Noastră, PNL din Republica Moldova, Mişcarea Acţiunea Europeană şi Partidul Ecologiştilor. Potrivit unor date neoficiale, aproape 100.000 cetăţeni moldoveni deţin şi cetăţenia română, dar o mare parte dintre aceştia sunt plecaţi peste hotare.

×