x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Creşte deficitul comercial al Moldovei cu România

Creşte deficitul comercial al Moldovei cu România

de Ovidiu Ciutescu    |    10 Noi 2008   •   00:00

216,7 milioane de dolari în 2008 este suma care reprezintă deficitul comercial al Moldovei cu România. Balanţa economică rămâne dezechilibrată chiar şi în condiţiile în care exporturile Moldovei au crescut de 1,8 ori faţă de 2007, arată un raport al Statistica Moldovenească. România rămâne principalul partener ca destinaţie al exporturilor de peste Prut.



Exporturile spre România le depăşesc pe cele făcute spre partenerul tradiţional -  Rusia, după ce livrările de bunuri moldoveneşti au ajuns la 259 milioane dolari, valoare care reprezintă peste o cincime (21,5%) din exporturile totale ale ţării vecine.  România a devansat şi în luna septembrie Rusia, către care Republica Moldova a exportat, în primele nouă luni din acest an, mărfuri în valoare de 238,6 milioane dolari. Al treilea destinatar al exporturilor Republicii Moldova a fost Italia, cu o valoare de 128,7 milioane dolari.

Exporturile au acoperit mai puţin de o treime din importurile moldoveneşti (32,8%), în primele trei trimestre ale acestui an, în scădere faţă de primele nouă luni din 2007, când se acoperiseră 36,5% din importuri. Deficitul comercial al Republicii Moldova s-a adâncit în permanenţă în ultimii ani, cu efect şi asupra dezechilibrului balanţei de plăţi, ţara înregistrând deficite în schimburile cu aproape toţi partenerii importanţi, cu excepţia Elveţiei şi a Kazahstanului.

×
Subiecte în articol: lumea