x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cutia de conserve, cealaltă "revoluţie franceză", a împlinit 200 de ani

Cutia de conserve, cealaltă "revoluţie franceză", a împlinit 200 de ani

25 Aug 2010   •   00:00

Cutia de conserve este obiectul cel mai banal care poate exista, dar ea a revoluţionat modurile de consum şi şi-a câştigat locul în Panteonul lumii moderne. A fost inventată de un francez şi împlineşte miercuri 200 de ani, informează AFP.



Brevetul i-a fost acordat pe 25 august 1810 negustorului englez Peter Durand, însă concepţia îi aparţine cofetarului francez Nicolas Appert (1749-1841), pe care britanicii îl consideră de altfel "binefăcătorul omenirii". Francezul, preocupat să înlăture slăbiciunile proceselor de conservare, s-a concentrat pe produsele mării pentru experimentarea procedeului său de sterilizare la cald a alimentelor. Scorbutul, de care se îmbolnăveau cei care călătoreau vreme îndelungată pe mare, din cauza dificultăţilor de depozitare a fructelor şi legumelor proaspete, bogate în vitamina C, făcea ravagii la bordul navelor. Mai mulţi oameni mureau de această boală decât în lupte.

"Apertizarea" (de la numele inventatorului - procedeu de conservare a alimentelor, prin sterilizare la cald, în cutii închise ermetic), realizată în 1795, cu 60 de ani înaintea pasteurizării, şi folosită la prima fabrică de conserve din lume, înfiinţată de Nicolas Appert în 1802 aproape de Paris, este repede adoptată de marinari. Guvernul îi dă posibilitatea inventatorului să opteze: ori îşi scoate brevet, ori îşi oferă descoperirea tuturor şi primeşte un premiu de la guvern. Appert alege a doua soluţie şi publică în iunie 1810, pe cheltuiala lui, "Arta de a conserva mai mulţi ani toate substanţele vegetale şi animale".

Metodele sale sunt imediat copiate în Anglia, în borcane de sticlă , dar şi în cutii de metal.

În Statele Unite, conservele au fost de mare folos minerilor şi vânătorilor din ţinuturile îngheţate.

În 1894 s-a inventat şi desfăcătorul universal, în jurul căruia se rula capacul conservelor de sardine, iar în 1967, desfăcătorul fixat pe dozele de băuturi gazoase.

În Franţa, ţară prin excelenţă culinară, gospodinele, care de multă vreme erau obişnuite să pregătească masa, au adoptat cu multă rezervă conservele. Multă vreme a existat ideea că recipientele ermetic închise de supă, spaghetti gata să fie încălzite sunt apanajul celibatarilor, asociaţiilor umanitare şi băncilor de alimente. Un obstacol în plus a apărut odată cu temerile legate de toxicitatea bisfenolului A, compus chimic folosit la fabricarea ambalajelor alimentare şi la tratarea pe interior a cutiilor de conserve. Însă,notează Agerpres, chiar şi în cazul unor modificări în procesul de fabricare, conserva bicentenară mai are multe zile de trăit.

Regele american al pop-artului, Andy Warhol, a ridicat conserva la rang de operă artistică, prin faimosul "Campbell Soup" din anii 1960, iar artistul italian Piero Manzoni, cunoscut pentru arta lui conceptual-ironică, a creat în 1961 controversata "Merda d'Artista" din 90 de cutii mici de conserve, fiecare umplută cu 30 g de excremente.

×
Subiecte în articol: lumea