x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun De ce zahărul ucide?

De ce zahărul ucide?

de Andrei Mihai Laslau    |    25 Sep 2007   •   00:00
De ce zahărul ucide?

Evitaţi consumul de zahăr. Obezitatea, diabetul, boala de inimă, cancerul, bolile autoimune, bolile reumatice, sindromul de atenţie deficitară şi hiperactivitatate la copii şi numeroase alte afecţiuni sunt corelate cu creşterea consumului de zahăr.



Evitaţi consumul de zahăr. Obezitatea, diabetul, boala de inimă, cancerul, bolile autoimune, bolile reumatice, sindromul de atenţie deficitară şi hiperactivitatate la copii şi numeroase alte afecţiuni sunt corelate cu creşterea consumului de zahăr.

Să lăsăm cifrele să vorbească. Un american obişnuit consumă zilnic 250 de grame de zahăr sau 90 kg de zahăr anual. 80% dintre americani sunt supraponderali şi 30% sunt declaraţi obezi. Un american din 3 moare prin cancer, boală de inimă, accident vascular cerebral sau diabet, toate aceste boli fiind corelate cu creşterea consumului de zahăr. (1)6% din populaţia mondială are diabet! 230 de milioane de oameni suferă din cauza diabetului. La fiecare 10 secunde o persoană moare din cauza diabetului sau complicaţiior acestuia. 3% din decesele din America sunt cauzate de diabet. (1,2)

Ce este zahărul ?

Zahărul este o substanţă solidă, alb cristalină, folosită ca aliment pentru a indulci sau da gust la băuturi şi măncare. Energia calorică a zahărului este 16,8 kJ pe gram (4 kilocalorii), pe cănd cea a alcoolului atinge 29,8 kJ pe gram (7 kilocalorii).

Zahărul se obţine din sfeclă de zahăr in ţările cu climă temperată, şi din trestia de zahăr in ţările cu climă caldă (tropicală, subtropicală şi ecuatorială). Ţările cu producţiile cele mai mari de zahăr sunt Brazilia, India şi China, iar dintre ţările europene mai importante sunt Franţa, Germania şi Polonia.

Zahărul - un aliment controversat

Zahărul este un aliment pur, natural, spun surse din industrie.

Adevărul este că zahărul este produs printr-un proces chimic complex, deloc natutal. Iniţial procesul este mecanic. Sfecla este transportată, spălată, tăiată, rezultănd tăiţeii de sfeclă (analog pentru trestie). Urmează apoi procesul de difuzie, ce presupune incălzirea acelor ‘tăiţei’ la 800C timp de 60-100 de minute pentru a realiza o extragere a zahărului in apă. Ulterior in această soluţie se adaugă o cantitate mare de var (oxid de calciu), pe de o parte pentru a coagula zahărul sub formă de săruri de calciu insolubile sau parţial solubile şi pe de altă parte pentru a elimina reziduurile nonzahăr. Ulterior mai au loc numeroase procese precum saturarea cu dioxid de carbon (CO2), pentru precipitarea excesului de var si purificarea zemii, apoi evaporarea (se indepărtează apa), fierberea, cristalizarea, centrifugarea şi in final spălarea cristalelor de zahăr.

In America de Nord şi in Europa, zahărul alb este cea mai răspăndită formă de zahăr de pe piaţă. Zahărul brut este dizolvat şi ulterior purificat cu acid fosforic. Urmează apoi procesul de carbonatare, adăugarea de hidroxid de calciu filtrare pe cărbune activat şi dioxid de carbon, in diverse stadii de filtrare. Un proces extrem de natural, nu-i aşa? Mai ‘natural’ de atăt nici că există!

Surse din industrie (in special Asociaţia Zahărului din SUA) ii asigură pe oameni că este rezonabil ca un sfert din caloriile zilnice să provină din zahăr.

OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), FAO (Organizaţia Pentru Alimentaţie şi Agricultură) şi numeroase alte asociaţii internaţionale au evaluat in anul 2003 un raport despre zahăr şi sănătate efectuat de 30 de experţi internaţionali. Concluzia a fost că zaharurile din dieta unui om nu trebuie să depăşească 10% din totalul caloriilor zilnice. In categoria zaharuri intră zahărul adăugat sucurilor, prăjiturilor, dulciurilor, dar şi zaharurile prezente in miere, siropuri sau sucuri de fructe. Glucidele din dietă (aici fiind incluse zaharurile, cerealele integrale, făinoasele, orezul alb, cartoful, glucidele din fructe), ar trebui să se situeze undeva intre 55 -75% din raţia calorică zilnică. (3)

Zahărul şi sănătatea

Zahărul este unul dintre alimentele cele mai studiate şi mai contestate de medicină, fie ea clasică ori naturistă. In baza de date medicale Medline erau publicate la 24 septembrie 2007 peste 1 milion de studii despre zahăr, iar de la inceputul lui 2007 şi pănă in prezent, peste 20000 de studii. Folosind cuvintele cheie zahăr şi sănătate găsim peste 15000 de studii, doar in 2007 fiind publicate peste 1000 de studii.

Zahărul este un aliment foarte concentrat, cu aproximativ 99% glucide cu absorbţie rapidă. Pentru un organism adaptat de milioane de ani să se hrănească cu zaharuri complexe din fructe, miere, cereale şi legume, ingerarea unei ciocolate sau a altor dulciuri concentrate este un adevărat şoc, care produce dezechilibre in lanţ. Zahărul se absoarbe in corp incă din cavitatea bucală. Zahărul trece cu uşurinţă in intestinul subţire, ajunge in sănge şi provoacă o stare de hiperglicemie, lucru ce produce o stare de excitare fizic şi nervoasă. Pancreasul secretă mai multă insulină decăt normal, ceea ce are ca rezultat scăderea zahărului din sănge sub medie, aşa incăt in scurt timp se instalează o stare de hipoglicemie. Totodată, la nivelul tesutului adipos se secretă o cantitate mai mică de leptină , invers proporţional cu secreţia insulinei. Leptina controlează la nivelul creierului centrul foamei. Cănd leptina scade, senzaţia de foame se accentuează. De aceea, deşi glucidele furnizează energie rapidă, ele măresc si apetitul. Totodată , insulina blochează arderea grăsimilor din corp. In momentul cănd consumăm glucide rafinate, corpul stochează grăsimi, in loc să le folosească pentru energie.

Aceste alternanţe dereglează intreg metabolismul şi, in timp, obosesc şi uzează organismul (mai ales pancreasul), epuizănd in acelaşi timp sistemul nervos. Chiar dacă organismul uman are o mare capacitate de adaptare, şi suportă o vreme aceste fenomene, mai tărziu, insă, apar probleme de sănătate.

Iată care sunt principalele tulburări:

Pancreasul suprasolicitat se dereglează. Glicemia este adusă la valori normale tot mai greu. Apare diabetul zaharat, cu toate consecinţele sale cumplite: de la orbire, tulburari circulatorii majore, boli cardiace fatale. In Romania se estimează ca peste şase sute de mii de oameni suferă, in diferite stadii, de diabet.

Sistemul imunitar este parţial inactivat vreme de căteva ore după ingerarea zahărului Apare astfel un risc mărit de gripă, boli pulmonare, infecţii urinare şi intestinale, rinită, sinuzită.

Cel mai potrivit inlocuitor natural al zahărului este mierea de albine, un amestec foarte complex de zaharuri naturale, un produs viu, care conţine substanţe special făcute să ajute organismul, dar şi acesta in limita a 10% din totalul caloriilor zilnice, conform OMS. Practic, un om ce consumă 2000 de calorii zilnic, poate avea in dieta 200 de calorii provenite din miere, sau aproximativ 50 de grame de miere (un gram are 4 calorii).

Ce spun specialiştii despre zahăr?

Multiple studii au corelat consumul excesiv de zahăr cu obezitatea, diabetul, boala de inimă, o multitudine de cancere (săn, uter, ovar, esofag, stomac, laringe, pancreas, colon, rinichi, vezică biliară, chiar şi cu temutul cancer pulmonar), boala Alzheimer, diverse boli autoimune. Una dintre cele mai complete prezentări asupra efectelor adverse ale zahărului aparţine cercetătoarei Nancy Appleton , autoarea cărţilor LICK THE SUGAR HABIT şi LICK THE SUGAR HABIT SUGAR COUNTER este ‘147 Reasons Why Sugar Is Ruining Your Health’ şi oferă o lista impresionantă de motive pentru care zahărul distruge intradevăr sănătatea. Documentul poate fi găsit online la http://www.nancyappleton.com/pages/damages.html .

Aceste lucruri sunt foarte uşor de demonstrat, şi tot ceea ce trebuie făcut este să aruncăm o privire critică peste ocean, in SUA, unde situaţia din punctul de vedere al sănătăţii este dramatică. Obezitatea a devenit o epidemie de proporţii, 80% din populaţie fiind supraponderală şi 30% fiind obeză. Epidemie nu este un termen dur, pentru că in SUA epidemice sunt şi cancerul sau boala de inimă, pricipalele cauze de deces, foarte străns corelate cu un consum de zahăr de 250 de grame pe cap de locuitor zilnic.

Studii din anul 2007 au corelat consumul de glucide rafinate (zahăr sau făină albă şi derivatele) cu risc mărit pentru multiple cancere. Astfel, in numărul din August 2007 al Jurnalului American de Nutrţie Clinică a fost publicat un studiu ce arată că o dietă predominant glucidică creşte de 2 ori riscul de cancer la săn, in special la femeile supraponderale. (4) Un alt studiu, publicat de această dată in ediţia din August 2007 a Jurnalului American de Epidemiologie a arătat că riscul de cancer endometrial (de uter) creşte cu 36% in cazul femeilor la ce consumă 50 de zaharuri zilnic. (5) Un alt studiu ce va fi publicat in Octombrie 2007 in Jurnalul Nutriţie pentru Sănătatea Publică arată că glucidele rafinate cresc riscul de cancer ovarian cu 72%. (6)

Soluţia....

Soluţia este inlocuirea completă a zahărului din dietă cu glucide complexe din cereale integrale, fructe şi legume. Evitarea zahărului este un prim pas către controlul stării de sănătate. Efectele se vor vedea foarte repede şi sunt de durată, dacă eliminăm complet zahărul şi glucidele rafinate (produsele ce au zahăr, glucoză sau făină albă in compoziţie).

Bibliografie :

1) Deaths-Leading Causes

2) World Diabetes Foundation - Diabetes Facts

3) Dietă, Nutriţie şi Prevenţia bolilor cronice tabelul 6, pagina 56 din raportul tenhic OMS numărul 916

4) Am J Clin Nutr. 2007 Aug;86(2):465-71.Dietary patterns related to glycemic index and load and risk of premenopausal and postmenopausal breast cancer in the Western New York Exposure and Breast Cancer Study.

5) Am J Epidemiol. 2007 Aug 1; [Epub ahead of print] Dietary Carbohydrates, Glycemic Index, Glycemic Load, and Endometrial Cancer Risk within the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Cohort.

6) Public Health Nutr. 2007 Oct;10(10):1076-81. Epub 2007 Mar 2.Glycaemic index, glycaemic load and ovarian cancer risk: a prospective cohort study.

×
Subiecte în articol: magazin cancer zahăr zahărul zahărului