x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Delegaţia Macedoniei nu s-a retras de la summit-ul NATO

Delegaţia Macedoniei nu s-a retras de la summit-ul NATO

03 Apr 2008   •   00:00

• 11:45 Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Skopje, Ivica Bocevski, a reiterat, joi, că delegaţia Macedoniei nu s-a retras încă de la summit-ul NATO şi că premierul acestei ţări se află în continuare la Bucureşti.



Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Skopje, Ivica Bocevski, a reiterat, joi, că delegaţia Macedoniei nu s-a retras încă de la summit-ul NATO şi că premierul acestei ţări se află în continuare la Bucureşti.

Ivica Bocevski a infirmat astfel zvonurile conform cărora delegaţia Macedoniei ar fi părăsit lucrările summit-ului.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului elen de Externe a refuzat să facă orice comentariu.

Joi dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Skopje, Ivica Bocevski, a declarat, pentru MEDIAFAX, că delegaţia Macedoniei aşteaptă o decizie a şefilor de stat şi de guvern ai NATO în legătură cu invitarea sa în Alianţă, după care va decide dacă mai rămâne la summit.

În opinia oficialului de la Skopje, Macedonia a îndeplinit criteriile pentru a primi invitaţia de aderare, dar acest demers ar putea fi împiedicat de neînţelegerile cu "vecinul de la sud".

Întrebat dacă, în cazul în care nu va primi invitaţia de aderare, delegaţia Macedoniei va decide să părăsească summit-ul, Ivica Bocevski a spus că delegaţia ţării sale aşteaptă finalul reuniunii Consiliului Nord-Atlantic (NAC), pentru a vedea ce decizie s-a luat. După NAC, delegaţia Macedoniei urmează să ia o hotărâre dacă mai rămâne sau pleacă de la lucrările summit-ului, a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului macedonean.

Purtătorul de cuvânt al NATO, James Appathurai, a declarat, miercuri seară, că există un consens privind adresarea invitaţiei de aderare la NATO pentru două state - Albania şi Croaţia - cel de-al treilea, Macedonia, nebeneficiind de o susţinere unanimă din cauza divergenţelor pe tema numelui.

Într-o conferinţă de presă anterioară, în care a prezentat agenda summit-ului NATO, James Appathurai declarase că nu NATO este cel care trebuie să ia o decizie şi să rezolve problemele dintre Grecia şi Macedonia, ci cele două state trebuie să ajungă la un acord, sub auspiciul ONU, menţionând că NATO doreşte rezolvarea rapidă a situaţiei.

Un oficial american de rang înalt a declarat că întâlnirea liderilor NATO de miercuri seară a avut un caracter informal, subliniind că deciziile importante urmează să fie adoptate în cadrul reuniunilor oficiale din cursul zilei de joi, informează site-ul Casei Albe.

Macedonia are o veche dispută cu Grecia privind denumirea oficială. În pofida eforturilor diplomatice susţinute din ultimele luni, cele două părţi nu reuşesc să ajungă la un acord, iar autorităţile de la Atena au ameninţat că vor recurge la dreptul de veto pentru a bloca aderarea ţării vecine.

Grecia respinge denumirea de Macedonia, afirmând că aceasta implică ambiţii teritoriale faţă de provincia sa omonimă, din nordul ţării, locul naşterii lui Alexandru cel Mare.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin nato delegaţia macedoniei