Săptămînalul german Der Spiegel a anunţat că intenţionează să dea în judecată serviciile de informaţii externe (BND), care au recunoscut că au spionat unul dintre jurnaliştii acestei publicaţii.
Potrivit publicaţiei, directorul BND, Ernst Uhrlau, şi-a cerut scuze jurnalistei Susanne Koelbl, ale cărei mesaje electronice, trimise unui politician afgan în 2006, au fost monitorizate de agenţie.
"Avînd în vedere această încălcare gravă a libertăţii presei, Der Spiegel a decis să analizeze implicaţiile legale şi constituţionale ale acestui caz", se arată într-un comunicat. BND nu a făcut deocamdată comentarii în acest sens.
Ministrul afgan pentru Comerţ şi Industrie, Amin Farhang, pe care presa germană l-a identificat drept obiectul anchetei, a declarat că acest caz implică faptul că a cooperat cu forţe ostile Guvernului său.
"Din cauza acestei minciuni absurde potrivit căreia aş fi un fel de agent dublu, viaţa mea şi cea a familiei mele se află în mare pericol", a precizat el, pentru cotidianul Neue Osnabruecker Zeitung,. "Aş putea fi împuşcat în stradă, mîine", a continuat el.
Farhang a declarat că este "profund afectat" de acest incident, adăugînd că nu vrea ca relaţiile dintre Germania şi Afganistan să aibă de suferit.
La rîndul său, ministrul afgan de Externe Rangeen Dadfar Spanta a declarat, pentru Financial Times Deutschland, că Executivul său va aborda această problemă cu Berlinul în următoarele zile.
Comisia parlamentară care anchetează acest caz a criticat faptul că Uhrlau nu i-a informat nici pe parlamentari şi nici Guvernul în legătură cu monitorizarea unui jurnalist de la Der Spiegel, însă acest lucru nu presupune neapărat retragerea sa din funcţie.
"Încrederea dintre comisia parlamentară şi conducerea BND este compromisă", a declarat Thomas Oppermann, preşedintele comisiei.
Der Spiegel a calificat drept inacceptabil ca BND să o spioneze pe Koelbl pentru o perioadă de şase luni.
- Mediafax