Flota Rusă de la Marea Neagră va fi redusă cu 9.000 de militari, anunţase luni, la Moscova, preşedintele Administraţiei oraşului Sevastopol, Serghei Kuniţîn. Liderii de la Kiev, însă, nu dau crezare acestor afirmaţii, considerând că în spatele acestor reduceri formale se ascunde de fapt intenţia Flotei Ruse de a-şi consolida prezenţa militară în Crimeea, prin transferarea la Sevastopol a unui nou submarin din cadrul Flotei de Nord a Rusiei, relatează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
"Acest lucru nu poate fi adevărat, deoarece ar însemna ca Flota Rusă de la Marea Neagră să-şi înceteze existenţa. În 1997, când acordul ruso-ucrainean privind desfăşurarea Flotei Ruse în Crimeea fusese semnat, această flotă număra circa 100 de nave şi 25.000 de militari, iar acum - 35 de nave şi circa 12.000 de militari. Ce să se mai reducă?", a declarat un apropiat al Ministerului ucrainean al Apărării. Înainte de aceasta, mass-media ucrainene informau că ministrul rus al apărării, Anatoli Serdiukov, intenţiona să-i predea Ucrainei o serie de obiective de care înainte se folosea Flota Rusă de la Marea Neagră. Kuniţîn nu a confirmat această informaţie.
Experţii ucraineni consideră că, din cauza crizei economice, Rusia i-ar putea într-adevăr restitui Ucrainei obiective cu destinaţie socială, cum ar fi uzina pentru repararea navelor, clubul sportiv al Flotei, locuinţele nefinalizate pentru marinari, Casa Ofiţerilor, Biblioteca Lazarev sau Teatrul Lavrenev. Însă, prin această manevră, Rusia ar intenţiona să camufleze aducerea în Crimeea a unui nou submarin. Astfel, fostul comandant al Forţelor Militar-Maritime ale Ucrainei, viceamiralul în rezervă Vladimir Beskorovainâi, a declarat că Rusia vrea să restituie doar "ceea ce nu mai funcţionează cum trebuie" şi are de fapt un plan ascuns. De asemenea, Beskorovainâi afirmă că, în pofida scandalurilor oglindite în presă, inventarierea patrimoniului ucrainean nu s-a încheiat încă, iar fără o inventariere nu pot fi elaborate contracte nou pe marginea fiecărui obiect în parte.
În pofida faptului că la sfârşitul anului trecut oameni apropiaţi preşedintelui ucrainean declarau că este necesar să fie majorat de mai multe ori preţul pentru închirierea de obiective în Crimeea de către Flota Rusă de la Marea Neagră, Kievul nu a insistat asupra acestui lucru. Adepţii lui Iuşcenko afirmă că Iulia Timoşenko i-ar fi promis lui Vladimir Putin să nu abordeze această problemă. Mai mult decât atât, în opinia unui expert implicat în mod direct în procesul de inventariere şi citat de Nezavisimaia Gazeta în condiţii de anonimat, această problemă presupune o nuanţă importantă: în tonele de documente de inventar se conţin informaţii privind provenienţa banilor din care fusese construit un obiectiv sau altul în vremurile sovietice. De fapt, partea rusă ar avea dreptul să emită pretenţii asupra mai multor obiective din Crimeea. "Aceasta ar echivala cu un război. De aceea, politicienii de la Moscova şi Kiev încearcă să ajungă la un compromis", a declarat sursa de informaţie a ziarului rus.
Citește pe Antena3.ro