x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun FMI cere 100 milioane de dolari pentru proiectele de ajutorare a economiilor

FMI cere 100 milioane de dolari pentru proiectele de ajutorare a economiilor

de Ovidiu Ciutescu    |    17 Noi 2008   •   00:00

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a anunţat că instituţia are nevoie de fonduri suplimentare de 100 miliarde de dolari în următoarele şase luni. Banii sunt necesari pentru a sprijini statele cu probleme şi pentru redresarea economiei mondiale, arată The Telegraph, citat de Mediafax.



Înainte de summitul G20 de la Washington, instituţia dispunea de resurse substanţiale, de aproximativ 250 miliarde de dolari, însă directorul general consideră că FMI va avea nevoie de mai mulţi bani în perioada următoare.  "Numărul ţărilor care au probleme a crescut dramatic şi cer ajutorul FMI-ului. Aşa că avem nevoie de mai multe resurse", a spus Strauss-Kahn, citat de cotidianul britanic. Anunţul oficialului FMI a urmat intrării oficiale a economiei Japoniei în recesiune, după o scădere a Produsului Intern Brut (PIB) de 0,1% în trimestrul al treilea, care a urmat unui deficit de 0,9% în perioada aprilie-iunie.

Liderii statelor membre G20 au decis, sâmbătă, la Washington să coopereze pentru a stimula creşterea economică prin reducerea dobânzilor de politică monetară şi majorarea cheltuielilor guvernamentale. Miniştrii de Finanţe prezenţi la întâlnire au discutat şi despre o reformă pe termen lung a sistemului financiar. Totodată, comunicatul G20 a evidenţiat "rolul important (al FMI, n.r.) în măsurile anticriză". Ministrul de Finanţe al Arabiei Saudite a anunţat după încheierea summit-ului de la Washington că ţara sa nu va oferi finanţare suplimentară Fondului. Până în prezent FMI a încheiat mai multe acorduri cu state ca Islanda, Ungaria, Ucraina, Belarus sau Pakistan, pentru a furniza fonduri în vederea susţinerii economiei.

×
Subiecte în articol: lumea