Miliardarul romăn Ion Ţiriac figurează pe locul 13 in clasamentul celor mai bogaţi 15 oameni de afaceri din Europa de Est, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari, potrivit unui top publicat de revista americană Forbes, realizat pe baza unor date din luna martie.
Ion Ţiriac a fost, in 2007, primul romăn inclus in clasamentul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume, ocupănd locul 840.
Potrivit unui scurt portret intocmit de revista Forbes, Ion Ţiriac, este un sportiv extraordinar, care a acumulat averea activănd in domeniul bancar, al asigurărilor, leasing şi vănzări de autoturisme. El s-a implicat recent in domeniul imobiliar din Romănia.
Majoritatea celor 15 oameni de afaceri est-europeni, cu averi de peste un miliard de dolari, provin din Polonia şi Ucraina, iar trei dintre aceştia provin din Romănia, Cehia şi Serbia.
Cel mai bogat om din regiune şi locul 119 in lume este cehul Petr Kellner, in vărstă de 43 de ani, cu o valoare estimată la şase miliarde de dolari. Kellnes deţine controlul asupra celei mai mari companii de asigurări din Cehia, Pojistovna Ceska.
Omul de afaceri ucrainian Rinat Ahmetov se situează pe locul al doilea in clasamentul realizat de revista americană, cu o avere de patru miliarde de dolari, urmat de conaţionalul său, Victor Pinchuk, cu 2,8 miliarde de dolari.
"In Europa de Est există o serie de miliardari tineri, care au profitat de noile tehnologii şi de procesele de privatizare, pentru a pătrunde in industrie, in sectorul media şi in cel financiar", se arată in materialul publicat miercuri de Forbes.
Cel mai bogat om din Polonia este Michal Solowow, care se află pe locul patru in clasamentul Forbes, cu o avere de 2,3 miliarde de dolari.
"Nivelul in creştere al investiţiilor, avansul consumului şi a exporturilor au dus economia poloneză intr-o perioadă de dezvoltare puternică", potrivit unui raport Ernst&Young citat de Forbes.
Investiţiile străine directe in Polonia s-au cifrat in 2006 la 11 miliarde de euro, iar Produsul Intern Brut a crescut cu 6,1%, cea mai mare rată de creştere din ultimii nouă ani.
Rata de creştere a economiei Ucrainei a fost, anul trecut, de 6,5%.
Mediafax
   Â