x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Frigero sau foca si Coloana Infinitului

Frigero sau foca si Coloana Infinitului

08 Mar 2005   •   00:00

SULETUL COMERTULUI
DEZVALUIRI - Mihai Banciu, inginerul care a trait inceputurile marcii Arctic Cum s-a nascut primul logo Arctic, cine l-a creat, care era concurenta marcii intr-o perioada in care regimul politic avea acces la "mai bunele frigidere de pe piata ruseasca"? Toate acestea, intr-un interviu cu Mihai Banciu, primul inginer-sef al Fabricii de Frigidere din Gaesti.
ALEX ANGHEL, CRISTIAN PASARICA

TRECUT. Imagini de la fabrica Arctic din perioada anilor ’90
Jurnalul National: Cine a creat primul logo al marcii Arctic?
Mihai Banciu: Denumirea de "Artic" si primul logo se datoreaza unui talentat tehnician, Matei Sandu, si atunci, cu toate stangaciile (vezi T - care se vrea o Coloana a Infinitului, autorul fiind oltean din Gorj), au fost apreciate si au fost purtatoare de mesaj pe cateva milioane de frigidere si congelatoare. Cele de mai sus vi le relatez in calitatea mea de primul inginer-sef al FFG, intre 1969-1973, perioada in care aceste fapte au avut loc. Domnul Matei Sandu a fost unul dintre primii angajati, un tehnician bine pregatit profesional, care a ocupat diverse functii in fosta Fabrica de Frigidere Gaesti: maistru, sef atelier si sef de sectie fabricatie frigidere. Avand ca hobby pictura si fiind chiar un pictor amator, a creat logo-ul pentru marca Arctic, cred, in 1973. Alti specialisti in domeniu nu aveam in fabrica. Acum traieste la Gaesti, fiind pensionar.

Scurt istoric

AMINTIRE. Un logo ce persista in memoria celor care au trait inainte de ’89

Ce ne puteti spune despre inceputurile marcii? Dar despre marca Frigera?
Marca "Frigero" dateaza din 1971, cand au fost fabricate primele frigidere cu compresor din Romania. Aceste frigidere s-au produs in tara sub licenta franceza Thomson - Houdson - Hotchkiss - Brandt, cu tehnologie si dotare franceze. Au fost produse la inceput trei modele: de 140 l, table top, de 180 l, super si 240 l, lux, modele cabinet. Ele erau (si unele modele mai sunt) ca performante clasificate in clasa doua stele, ceea ce inseamna ca ele produceau racirea alimentelor la - 12°C in compartimentul de congelare si +6°C in compartimenul de depozitare. Designul primelor modele, din care s-au fabricat peste un milion de bucati, a fost realizat de firma franceza de la care s-a cumparat licenta. Acesta a fost imbunatatit pe parcurs de catre proiectantii fabricii.

Marca cehoslovaca "Frigera" era a unor echipamente frigorifice comerciale similare cu cele fabricate de Frigocom Bucuresti (vitrine, dulapuri frigorifice si compresoare pentru acestea). Era insa o marca mai veche inregistrata.

De ce s-a schimbat Frigero in Arctic?
Primul frigider a fost produs la Fabrica de Frigidere Gaesti in mai 1970, si nu in 1968, si a avut "brandul" Frigero (Frigider Romanesc). Era epoca socialismului lui Ceausescu, cand multe marci contineau abrevieri de la Romania. Sub aceasta marca au fost fabricate cateva sute de mii de frigidere de 140, 180, 240 l. Cand s-a trecut la export, marca a trebuit schimbata, ea diferind cu numai o litera de o marca cehoslovaca "Frigera". De-a lungul anilor, pana in 1989-1990, stiu ca au fost livrate multe frigidere in Franta, Belgia si in alte tari, insa acestea erau livrate sub alte marci si cu designul schimbat (mai ales ornamentatie impusa de clientul extern).

Avea Arctic concurent pe piata interna?
Pe plan intern, practic frigiderele Artic, si in special modelul super de 180 l, nu au avut concurenta. Modelele Fram fabricate la IM Sadu Gorj, care functionau pe principiul absorbtiei, erau mari consumatoare de energie electrica si raceau numai la temperaturi pozitive (0 la +10°C), fiind scoase din fabricatie prin anul 1980. Pe piata mai existau frigiderele sovietice ZIL si Minsk, dar erau putine si se obtineau numai de cei din "nomenclatura". Acestea nu erau superioare ca performante, dar era marfa ruseasca, solida, insa consumatoare mai mare de energie. Frigiderele Arctic erau ieftine si accesibile familiilor cu venituri medii, chiar mici (cele de 140 litri).

Aport

Care era rolul dumneavoastra la Arctic?
Am lucrat 10 ani la Fabrica de echipamente frigorifice comerciale si industriale "Tehnofrig" din Cluj. Fiindca noua Fabrica de Frigidere s-a construit pe "green field", cum se spune azi la Gaesti - oras-sat atunci - , aproape de Petresti, satul natal al "Tovarasei" Elena, au fost adusi specialisti din alte zone. Am fost detasat acolo ca inginer-sef (echivalentul de astazi al directorului tehnic) pentru patru ani, din 1969-1973, si m-am ocupat de asimilarea licentei - utilaje, tehnologie, proiectare - , deci si de marca, logo, asimilare de materiale, pregatire de personal tehnic si de unele categorii de muncitori - toata bucataria unei asimilari de o fabricatie noua. A fost al doilea copil al meu (primul este baiatul). In 1973, m-am intors pe aceeasi functie la Tehnofrig, de unde m-am pensionat.

Mai lucreaza cineva din acea perioada la Arctic?
Cei mai multi dintre angajati, cei care au lucrat in perioada anilor ’70, cand a inceput fabricatia in tara a frigiderelor cu compresor "Arctic", sunt la varsta pensionarii. Au crescut alti specialisti care au muncit si inainte de 1989, si dupa, cand fabrica a devenit Arctic SA cu capital romanesc, pana in prezent, cand ea a fost achizitionata de compania turca. "Arctic" alaturi de o alta fabrica de utilaj tehnologic pentru chimie, azi ca si inexistenta, au ridicat nivelul de viata al orasului-sat Gaesti.
×