x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Garda maghiară, pe punctul de a fi dizolvată

Garda maghiară, pe punctul de a fi dizolvată

17 Dec 2008   •   00:00
Garda maghiară, pe punctul de a fi dizolvată

Un tribunal din Budapesta a ordonat dizolvarea Gărzii maghiare, organizaţie de extremă-dreaptă, pentru acţiuni discriminatorii la adresa minorităţii rome din Ungaria, decizie luată marţi seară, relatează AFP.



"Membrii Asociaţiei culturale şi tradiţionale a Gărzii maghiare au creat o atmosferă de teamă, în timp ce activităţile sale - cum ar fi defilările membrilor şi discursurile liderilor săi în localităţi populate de romi - încalcă demnitatea minorităţii rome", au spus reprezentanţii Tribunalului municipal din Budapesta.
Garda maghiară, care are în prezent o mie de membri, a fost formată în august 2007 şi refuză să recunoască minorităţii rome aceleaşi drepturi ca ale cetăţenilor ungari. Decizia de marţi este una de primă instanţă, fără caracter de constrângere, iar Garda maghiară a spus deja că va face apel. "Garda maghiară nu poate fi dizolvată, ea va continua să acţioneze pentru a salva naţiunea şi societatea ungară, vom face apel", a declarat preşedintele Asociaţiei, Gabor Vona. Purtând uniforme copiate după cele ale membrilor Crucii cu săgeată - grup nazist ungar din al Doilea Război Mondial - membrii Gărzii organizează periodic defilări, cu discursuri virulente, pentru a apăra naţiunea ungară.
Asociaţia a spus în proces că este independentă de "Mişcarea" Gărzii maghiare, organizatoarea defilărilor, dar judecătorul a respins argumentul, subliniind că Garda a "creat cu această mişcare un cadru pentru activităţi ce erau ilegale".
Garda maghiară a lansat o adevărată campanie împotriva "criminalilor ţigani".

×
Subiecte în articol: lumea garda